Tautsaimniecības komisija atbalsta stingrākas prasības ģenētiski modificēto organismu kontrolei

(12.11.2019.)

Otrdien, 12.novembrī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā, kas paredz noteikt stingrākas prasības ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) uzraudzībai un kontrolei.

Lai novērstu Eiropas Savienībā neatļauto ģenētiski modificēto sēklu, kultūraugu, kā arī dzīvnieku nonākšanu Latvijas tirgū, likumprojekts paredz papildināt Pārtikas un veterinārā dienesta, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” un Valsts augu aizsardzības dienesta  funkcijas attiecībā uz ģenētiski modificētu organismu uzraudzību.

Pārtikas un veterinārais dienests organizēs un īstenos ģenētiski modificētas pārtikas, dzīvnieku barības un dzīvnieku aprites uzraudzību un kontroli, kā arī veiks atbilstošos kontroles pasākumus, paredz likumprojekts. Tāpat plānots paplašināt uzraudzības iestāžu inspektoru tiesības ņemt paraugus no iespējami ģenētiski modificētiem dzīvniekiem. Grozījumi paredz paplašināt arī institūta “BIOR” kompetenci, deleģējot uzdevumu noteikt ĢMO ne tikai pārtikas un barības paraugos, bet arī laboratoriski izmeklēt ģenētiski modificētus dzīvniekus.

Grozījumi likumā paredz, ka Valsts augu aizsardzības dienestam būs tiesības īstenot ierobežojumus vai aizliegumus attiecībā uz sēklu un pavairošanas materiāla apriti. Patlaban likums nosaka, ka aizliegts izplatīt sēklas, kurās konstatētais ĢMO piejaukums sasniedz 0,1 procentu. Taču, stājoties spēkā jaunajai likuma redakcijai, tiks aizliegts izplatīt sēklas, kurās konstatēts jebkāds ĢMO piejaukums, tā ierobežojot arī ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas iespējas Latvijā.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā - lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā