Saeima lems par zaudējumu kompensēšanu preses izdevumu piegādēm 2020.gadā

(18.09.2019.)

Rīt, 19.septembrī, Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Pasta likumā, ar kuriem plānots nodrošināt abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus 2020.gadā ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi bijuši līdz šim.

Otrajā lasījumā Saeimai būs jāskata grozījumi likumā “Par Latvijas Banku,” lai varētu no līdzšinējiem sešiem gadiem līdz pieciem saīsināt Latvijas Bankas prezidenta, viņa vietnieka un padomes locekļu pilnvaru termiņu.

Tāpat otrajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Ar grozījumiem iecerēts mazināt administratīvo slogu Nodarbinātības valsts aģentūras sadarbības partneriem.  

Pirmajā lasījumā Saeima skatīs likuma grozījumus, ar kuriem paredzēts uzlabot militāro mobilitāti valstu starpā un izstrādāt normatīvo regulējumu izņēmuma gadījumiem, kad NATO dalībvalsts spēkos ietilpstošās personas Latvijā ierodas ārpus noteiktajām robežšķērsošanas vietām.

Tāpat konceptuāli parlamentārieši rīt lems par izmaiņām Mobilizācijas likumā. Ar grozījumiem paredzēts pilnveidot tiesisko regulējumu valsts aizsardzības jomā, precizējot gadījumus, kad Ministru kabinets ir tiesīgs pieņemt lēmumu par zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju.

Pirmajā lasījumā paredzēts skatīt arī likumprojektu par nekustamā īpašuma Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, lai piesaistītu privātos līdzekļus nama saglabāšanai, atjaunošanai un attīstīšanai.

Vēl konceptuāli Saeimai rīt būs jālemj par grozījumiem Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, ar kuriem paredzēts īstenot nepilngadīgo kriminālatbildības reformu. Grozījumu mērķis ir samazināt to gadījumu skaitu, kad nepilngadīgajiem piemēro kriminālatbildību, un veicināt viņu veiksmīgāku integrāciju sabiedrībā un darba tirgū.

Tāpat pirmajā lasījumā deputāti lems par likumprojektu, ar kuru paredzēts noteikt, ka, aprēķinot atlīdzību par darbspēju vai apgādnieka zaudējumu, izmantos ilgāku ienākumu gūšanas periodu nekā patlaban, tādējādi precīzāk ļaujot aprēķināt negūto ienākumu aizvietojumu.

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumu grozījumi, un izskatīšanai komisijās plānots nodot likumprojektu, kas izstrādāts, lai apstiprinātu Latvijas  un Lietuvas valdības līgumu par Latvijas-Lietuvas valsts robežas uzturēšanu un pilnvaroto robežas pārstāvju darbību.

Tāpat Saeima rīt lems, vai izskatīšanai komisijās nodot grozījumus likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”. Ar likuma izmaiņām paredzēts papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu.

Vēl Saeima vērtēs, vai komisijām nodot grozījumus, ar kuriem paredzēts personām ar invaliditāti un personām, kuras sasniegušas 80 gadu vecumu, pensiju, pabalstu un atlīdzību izmaksu dzīvesvietā nodrošināt par valsts budžeta līdzekļiem.

Komisijām plānots nodot arī grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz noteikt tiesības atbildīgajiem dienestiem avārijas situāciju gadījumā piespiedu kārtā iekļūt dzīvokļa īpašumā.

Deputāti lems, vai komisijām nodot likumprojektu “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”. Ar to paredzēts pašvaldībām noteikt liegumu dibināt un izdot masu informācijas līdzekļus.

Saeimai rīt būs jāskata arī lēmuma projekts par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Tāpat deputāti lems, vai rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par Latvijas dalību Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA).

Saeimas 19.septembra sēdes darba kārtībā iekļauts 31 jautājums.

Savukārt pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt