Dagmāra Beitnere-Le Galla: Latvija un Igaunija stāv līdzīgu izaicinājumu priekšā

(28.08.2019.)
VideoGalerija

Latvija un Igaunija jau kopš Livonijas laikiem gājušas līdzīgu attīstības ceļu, un mūs vieno kopīga vēsturiskās identitātes apziņa. Arī šodien abas valstis stāv līdzīgu izaicinājumu priekšā, un esmu gandarīta par iespēju apspriest to ar mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem. To trešdien, 28.augustā, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, tiekoties ar Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja biedru Heliru Valdoru Sēderu (Helir-Valdor Seeder).

Viena no būtiskām reformām, kas tuvākajā laikā īstenojama abās valstīs, ir pāreja uz izglītību valsts valodā. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka kaimiņvalstu valdībām būs jāpieliek daudz pūļu un resursu, lai veiksmīgi īstenotu iecerētās pārmaiņas. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzvēra – lai arī reforma plānota jau savlaicīgi, tā acīmredzot sastapsies ar lielu pretestību, taču mums jābūt gataviem šādam scenārijam.     

Latvija un Igaunija ir apņēmības pilnas turpināt darbu pie Rail Baltica dzelzceļa savienojuma, kas gan abās valstīs sastopas ar zināmu sabiedrības grupu un indivīdu iebildumiem.  D.Beitnere-Le Galla uzsvēra, ka Latvijai šis projekts ir ļoti svarīgs, un mēs to redzam ne tikai kā reģiona ekonomiskās izaugsmes, bet arī drošības jautājumu.

Dagmāra Beitnere-Le Galla aicināja izmantot sadarbības iespējas zinātnes un pētniecības jomā, īpaši strādājot pie humanitārās jomas pētījumiem, kas būtu nozīmīgi abu valstu vēstures izgaismošanā un dotu ieguldījumu arī Kremļa propagandas atspēkošanā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī vides aizsardzības, enerģētikas un pensiju sistēmu problemātika. 

Helirs Valdors Sēders augstu novērtēja līdzšinējo Latvijas un Igaunijas sadarbību Baltijas Asamblejā un citos sadarbības formātos. Viņš uzaicināja Saeimas priekšsēdētājas biedri apmeklēt Tallinu, lai turpinātu dialogu par abām valstīm būtiskiem jautājumiem.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710582362823

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt