Inese Lībiņa-Egnere: Latvijai un Indijai ir jāizmanto pieaugošā attiecību dinamika

(20.08.2019.)
VideoGalerija

Lai arī ģeogrāfiski mūsu valstis šķir tūkstoši kilometru, Indija mums ir tuva. Mūs vieno bagātais kultūras mantojums un spēcīgas parlamentārās demokrātijas tradīcijas, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, otrdien, 20.augustā, parlamentā tiekoties ar Indijas Republikas viceprezidentu  Mupavarapu Venkaiu Naidu (Muppavarapu Venkaiah Naidu).

Mēs redzam, ka kopš Latvijas vēstniecības atvēršanas Deli abu valstu sadarbība ir jūtami pieaugusi –tas attiecināms gan uz politisko dialogu un vizīšu apmaiņu, gan ekonomisko un kultūras sakaru attīstību. Abām pusēm ir jāizmanto šī attiecību dinamika, un to noteikti veicinātu arī Indijas vēstniecības atvēršana Rīgā, pauda I.Lībiņa-Egnere.

Indijas viceprezidents aicināja attīstīt ekonomiskās saites, uzsverot, ka pašreizējais savstarpējās tirdzniecības apjoms neatspoguļo abu valstu sadarbības poteciālu. Indija kā visstraujāk augošā ekonomika ir ieinteresēta padziļināt ekonomiskos kontaktus, un tādēļ politiķus šajā vizītē pavada arī Indijas uzņēmēju delegācija.

Parlamentāro diplomātiju stiprina arī Saeimas deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Indijas parlamentu, akcentēja I.Lībiņa-Egnere, uzsverot, ka Latvija augstu novērtētu, ja šāda sadarbības grupa tiktu izveidota arī Indijas parlamentā.

Latvija ir ieinteresēta turpināt aktīvo sadarbību izglītības un zinātnes jomā. Indijas studenti patlaban veido lielāko ārvalstu studentu grupu Latvijā, sacīja I.Lībiņa-Egnere, un tas liecina, ka jaunieši augstu novērtē mūsu augstskolu sniegtās izglītības kvalitāti.  

Atsaucoties uz senu indiešu gudrību, ka visa pasaule ir viena ģimene, Indijas viceprezidents aicināja Latvijas parlamentāriešus apmeklēt Indiju, lai klātienē iepazītos ar labās prakses piemēriem. Tādējādi globalizētās pasaules apstākļos tuvāk iepazīsim viens otru, veicinot saprašanos un mieru pasaulē. Saeimas priekšsēdētājas biedre izteica gandarījumu, ka šī vizīte notiek Latvijai zīmīgā laikā - Baltijas ceļa 30.jubilejas priekšvakarā. Šī protesta akcija visai pasaule apliecināja trīs Baltijas tautu vienotību un spēju nevardarbīgā ceļā īstenot alkas pēc brīvības.  

Ar Indijas Republikas viceprezidentu parlamentā tikās arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Indijas parlamentu pārstāvji – grupas vadītājs Krišjānis Feldmans un deputātes Anda Čakša un Inese Voika.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710438094231
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt