I.Mūrniece Tokijā: vardarbība ģimenē ir sabiedrības problēma, kas jārisina

(26.06.2019.)
Galerija

Vardarbība ģimenē ir problēma, kas saēd mūsu sabiedrību kā vēzis. Tā nav “ģimenes iekšējā lieta”, bet visas sabiedrības problēma, un valstīm ir jādara viss iespējamais, lai panāktu nulles toleranci pret vardarbību dzimuma dēļ. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 26.jūnijā, Japānas galvaspilsētā Tokijā uzrunājot Pasaules sieviešu politisko līderu samita dalībniekus.

Lai cīnītos ar vardarbību, Latvijā esam uzlabojuši tiesisko regulējumu un koordināciju starp iestādēm, lai nodrošinātu pilnīgu sieviešu aizsardzību pret vardarbību, kā arī tiesu pieejamību. Arī tiesnešiem ir jābūt labāk apmācītiem, lai risinātu šādus gadījumus. Esam cēluši valsts finansēto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kvalitāti vardarbības upuriem, taču darāmā vēl ir daudz, atzina Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece atzīmēja, ka šajā Saeimas sasaukumā no 100 parlamenta locekļiem viena trešdaļa ir sievietes, kā arī akcentēja sieviešu īpatsvaru Latvijas pašvaldībās, starptautisku organizāciju delegācijās un diplomātiskajā dienestā.

Kā akcentēja I.Mūrniece, sabiedrība tomēr izvirza augstākas prasības politiķēm sievietēm nekā vīriešiem: “Tās sievietes, kurām ir izdevies ienākt politikā, ir ļoti spējīgas, jo sabiedrība no viņām sagaida daudz vairāk. Mēs nevaram noliegt, ka dažkārt sievietes joprojām tiek vērtētas ne tikai pamatojoties uz viņu profesionalitāti, bet arī pēc tā, cik izskatīgas un cik labas mātes viņas ir,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Saskaņā ar neseno Pasaules Bankas ziņojumu, Latvija ir viena no sešām pasaules valstīm, kas garantē pilnīgu sieviešu un vīriešu līdztiesību nodarbinātības un uzņēmējdarbības jomā, pauda I.Mūrniece. “Es ticu, ka sieviešu līdzdalībai un demokrātijai ir cieša sasaiste,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka daudz iespējams paveikt, izmantojot likumdošanas procesu, kas lielā mērā balstās uz dzimumu līdztiesības principiem.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedri Andu Čakšu uzturas vizītē Japānā, kur piedalās Pasaules sieviešu politisko līderu samitā, kā arī tiekas ar Japānas parlamentāriešiem un valdības pārstāvjiem.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709243089246
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā