Vita Anda Tērauda: ambiciozi klimata politikas mērķi Latvijai būs ekonomiskās attīstības dzinulis

(14.06.2019.)

“Latvija ir uzņēmusi jaunu virzienu, pievienojoties tām Eiropas Savienības valstīm, kas līdz 2050.gadam uzstāda un vēlas sasniegt daudz ambiciozākus mērķus klimata politikas jomā. Tas nozīmē ekonomiskās attīstības dzinuli Latvijas tautsaimniecībai,” piektdien, 14.jūnijā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Šodien komisija apstiprināja Latvijas pozīciju par Eiropas Komisijas paziņojumu, kas paredz stratēģisku ilgtermiņa redzējumu pārticīgai, modernai, konkurētspējīgai un klimatneitrālai ekonomikai.

“Jau šobrīd ikdienā cilvēki izjūt klimata pārmaiņu un globālās sasilšanas radītos pārmaiņu efektus. Eiropas Savienībai ir vadošā loma klimata pārmaiņu novēršanā, un ir būtiski, lai uzstādītie ilgtermiņa mērķi ir ambiciozi. To sasniegšanā īpaša nozīme būs pārmaiņām tādos tautsaimniecības sektoros kā enerģētika, transports, lauksaimniecība un atkritumu apsaimniekošana, tāpēc klimatneitrālai politikai ir jābūt iekļautai arī visu par šīm nozarēm atbildīgo ministriju mērķos,” sacīja V.A.Tērauda.

Kā pauda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, tad ambiciozo mērķu sasniegšana kalpos kā ekonomiskās attīstības dzinulis, lai Latvija varētu ražot un eksportēt ar atjaunojamo enerģiju saistītas preces un pakalpojumus. “Mērķtiecīgas politikas veidošana ļaus Latvijai nākotnē būt risinājumu autoriem, nevis baidīties no klimata politikas radītajām pārmaiņām,” norādīja V.A.Tērauda.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce deputātus informēja, ka ar atjaunojamo enerģiju saistītas tehnoloģijas Latvijā tiek ražotas jau šobrīd. Vienlaikus, valstīm tiecoties sasniegt Eiropas Savienības (ES) uzstādītos mērķus ilgtspējīgas klimata politikas jomā, palielināsies pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, kas šos mērķus ļaus sasniegt. Tādējādi šo tehnoloģiju pašizmaksa tuvosies tirgus izcenojumam, kā arī būs iespēja palielināt šādu preču eksportu.

Šodien komisija sēdē apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju “Par Eiropas Komisijas paziņojumu “Tīru planētu - visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku”. Pozīcijā ietver vīziju par plašām ekonomiskajām un sabiedrības pārveidēm, kas nepieciešamas, lai sasniegtu ES mērķi 2050.gadam – klimatneitralitāti jeb siltumnīcefekta gāzu neto emisiju nulles līmeni. Tas savukārt nozīmē paplašināt ES, tajā skaitā Latvijas, rīcību klimata pārmaiņu ierobežošanā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt