Saeima rīt lems, vai pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību

(05.06.2019.)

Ceturtdien, 6.jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Krimināllikumā, kas cita starpā paredz pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību.

Galīgajā lasījumā plānots skatīt arī grozījumus Sabiedrības integrācijas fonda likumā. Ar tiem plānots uzlabot fonda darbību un tā pārraudzību.

Vēl galīgajā lasījumā plānots lemt par grozījumiem Dzelzceļa likumā, kuri precizē un ievieš jaunas ar dzelzceļa infrastruktūru saistītas definīcijas.

Tāpat plānots izskatīt deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam par "Par situāciju Eiropas Parlamenta vēlēšanu organizēšanas sakarā".

Darba kārtībā iekļauts arī lēmuma projekts par locekļu ievēlēšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā par obligātās iepirkuma komponentes atbalsta ieviešanas jautājumiem.

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems, vai tos nodot izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi, kas paredz noteikt, ka pareizticīgās baznīcas galvai, metropolītiem, bīskapiem un šo amatu kandidātiem ir jābūt Latvijas pilsoņiem, un to pastāvīgai dzīvesvietai vismaz pēdējo 10 gadu laikā ir jābūt Latvijai.

Rītdien Saeima lems arī par grozījumu Dzīvesvietas deklarēšanas likumā nodošanu izskatīšanai komisijās, kas paredz, ka persona turpmāk varēs norādīt tikai vienu papildu adresi.

Juridiskā komisija lūgusi Saeimu darba kārtībā iekļaut grozījumus Krimināllikumā, kas paredz noteikt kriminālatbildību par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo un iekšējo robežu, ieved vai izved no Latvijas, nedeklarēšanu pēc kompetentās iestādes amatpersonas pieprasījuma vai nepatiesu deklarēšanu.

Savukārt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ar kuriem paredzēts precizēt sabiedrisko mediju valdes locekļiem izvirzāmās prasības un atlases procedūru.

Tāpat Saeimai jālemj, vai iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 13.Saeimas deputātu Ati Zakatistovu.

Saeimas 6.jūnija sēdes darba kārtībā ir iekļauti 35 jautājumi. Tā sāksies 10 minūtes pēc 30.maija sēdes turpinājuma beigām, kurā Saeima galīgajā lasījumā lems par izmaiņām Darba likumā un likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz tiesības saņemt paternitātes pabalstu un izmantot 10 dienu atvaļinājumu personai, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz 18 gadiem.

Deputāti šajā sēdē galīgajā lasījumā lems arī par atbalstu grozījumiem likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” un citiem saistītajiem likumprojektiem, ar kuriem paredzēts deleģēt Ministru kabinetam izstrādāt noteikumus par potenciālām izmaiņām VAS “Privatizācijas aģentūra” darbībā.

Tāpat šajā sēdē Saeima izskatīs paziņojumu par administratīvi sodītiem 13.Saeimas deputātiem laika periodā no 2019.gada 8.janvāra līdz 2019.gada 23.aprīlim.

Budžeta komija arī lūgs šajā sēdē izskatīt grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas paredz līdz 2021.gadam saglabāt iedzīvotājiem līdzšinējo pieeju veselības aprūpei.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā