Saeimas deputāti un OECD eksperti spriež par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos Latvijā

(23.05.2019.)
Galerija

Saeimas Juridiskās komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertiem, lai spriestu par jautājumiem, kas saistīti ar ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos Latvijā un saistītajām likumdošanas izmaiņām.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe, atklājot diskusiju, uzsvēra, ka Latvija augstu vērtē OECD sniegtās rekomendācijas, un akcentēja, ka kopš iestāšanās OECD Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm un arī likumdevējam ir plašāka izpratne par jautājumiem, kas saistīti ar kukuļošanas apkarošanu starpvalstu biznesa darījumos.

Deputāti un OECD eksperti pārsprieda jautājumus, kas saistīti ar Finanšu kapitāla tirgus reformu un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu, kur šobrīd Saeimā tiek skatītas apjomīgas izmaiņas, informēja Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, tostarp akcentējot, ka  ar grozījumiem paredzēts paplašināt likuma subjektu loku ar maksātnespējas administratoriem.

Komentējot jau īstenotās likumdošanas izmaiņas saistībā ar aizliegumu bankām apkalpot čaulas kompānijas, J.Strīķe sacīja, ka strauji mainījusies finanšu sektora amatpersonu domāšana, apzinoties, ka bizness ar neskaidras izcelsmes naudu nav ilgtspējīgs, kā arī pieaugusi banku izpratne par to nozīmīgo lomu iekšējā izmeklēšanā atbildīgos darījumos.

OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas eksperti vizītē Latvijā uzturas no 20. līdz 24.maijam, lai veiktu Latvijas trešās fāzes novērtējumu par paveikto OECD Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos prasību ieviešanu Latvijā. Otrajā novērtēšanas fāzē Latvija ir saņēmusi 42 rekomendācijas, no kurām izpildītas ir 26, klātesošos informēja J.Strīķe.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157691562474473
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā