Plāno noteikt papildu ierobežojumu Saeimas deputāta amata savienošanai

(09.05.2019.)

Saeima ceturtdien, 9.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz noteikt ierobežojumu, kādā kārtībā Saeimas deputāts, Ministru prezidents un viņa biedrs, ministrs, īpašu uzdevumu ministrs un parlamentārais sekretārs var savienot amatu ar citiem amatiem biedrībās un nodibinājumos. 

Ar likumprojektu paredzēts noteikt, ka minētās valsts amatpersonas amatu biedrībā vai nodibinājumā varēs ieņemt tikai ar noteikumu, ka par šo amatu nesaņem atalgojumu. 

Šāds nosacījums nepieciešams, lai novērstu interešu konfliktu, jo biedrībai un nodibinājumam var būt arī saimnieciski vai citi mērķi, kas var ietekmēt valsts amatpersonas amata pienākumu veikšanu, teikts likumprojekta anotācijā. 

Sabiedrībai ne vienmēr ir iespējams uzzināt, kādā veidā tiek veidoti biedrību fondi, no kuriem amatpersonām izmaksā atalgojumu. Līdz ar to pastāv risks, ka valsts amatpersona saņem atalgojumu no organizācijām, kuru darbība ir pretrunā Latvijas interesēm. Gadījumā, ja Saeimas deputāts papildus deputāta atalgojumam saņem atalgojumu, kas pārsniedz deputāta algu, pastāv pamatotas bažas par to, vai deputāts pārstāv vēlētāju vai biedrības un nodibinājuma intereses, iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe. 

Lai grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” stātos spēkā, likumprojekts Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta