Saeima konceptuāli atbalsta ierobežojumus taksometru pakalpojumu sniegšanai starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos

(11.04.2019.)

Saeima ceturtdien, 11.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz noteikt ierobežojumu sniegt taksometru pakalpojumus publiskiem mērķiem starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos – autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās, ostās.

“Līdz šim lidostās un citos starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos savus pakalpojumus varēja sniegt jebkurš pārvadātājs, kuram ir izsniegta licence un nav piemēroti citi ierobežojumi. Līdz ar to praksē bija iespējamas situācijas, kad patērētājiem tika piemērota nesamērīgi augsta maksa par braucienu. Ar likumprojektu paredzēts to novērst, piemērojot ierobežojumus taksometru pakalpojumu sniegšanai šādos objektos,” sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs.

Lai mazinātu iespēju, ka taksometru vadītāji uzskaitē samazina to faktiski gūtos ienākumus, likumprojekts paredz, ka taksometru piemērotie palielinājumi vai atlaides nevarēs pārsniegt 50 procentus no paziņotā tarifa, aizliedzot arī manuālu darbību veikšanu taksometra skaitītājā jau pēc brauciena veikšanas.

Savukārt attiecībā uz pasažieru tiesībām likumprojekts paredz, ka gadījumā, ja autopārvadātājs pārkāps likumā noteiktās prasības, kā arī taksometra skaitītājs nebūs ieslēgts, pasažierim būs tiesības pārtraukt pakalpojuma līgumu un atteikties maksāt par pakalpojumu.

Vienlaikus likumprojektā noteiktas arī papildu prasības attiecībā uz tīmekļvietnēm un mobilo vietņu pakalpojumiem. Plānots, ka pakalpojuma reģistrāciju veiks Autotransporta direkcija. Ja tiks konstatēts, ka pakalpojuma sniedzējs nav reģistrēts vai tas neievēro normatīvo aktu prasības, tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes darbību varēs apturēt. Vienlaikus līdz ar grozījumiem par pakalpojumu veikšanu gan pakalpojuma sniedzējam, gan pārvadātājam noteikta solidāra atbildība. 

Likumprojektā noteiktas arī prasības taksometra numura zīmju reģistrācijai. Pārvadātājs taksometra numura zīmi varēs saņemt, kā arī mainīt uz vispārējās nozīmes reģistrācijas numura zīmēm, pamatojoties uz republikas pilsētas vai plānošanas reģiona izdarītas atzīmes Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Ar likumprojektu plānots precizēt arī licences un licences kartītes saņemšanas nosacījumus un anulēšanas kārtību, papildu prasības taksometra aprīkojumam un citus jautājumus.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie divos lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā