Cilvēktiesību komisija: situācija, kad no LTV studijas tiek pārraidīta intervija Kremļa medijam, nav pieļaujama

(26.03.2019.)
Galerija

Situācija, kad no Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta studijas tiek pārraidīta intervija Kremļa medijam “Russia Today” (RT), nav pieļaujama, un nekas tāds nedrīkst atkārtoties, otrdien, 26.martā, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, lemjot, ka nepieciešams izvērtēt drošības riskus, kurus izgaismojis šis notikums.

Uzklausot LTV un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvju skaidrojumus par radušos situāciju, deputāti pauda bažas, ka par to atbildīgs ne tikai LTV darbinieks, kurš pārkāpis savas pilnvaras un ar kuru darba saistības pašlaik jau izbeigtas, bet arī LTV vadība. Tāpat NEPLP lūgts sniegt plašākus skaidrojumus par to, kā noris LTV resursu izīrēšana.

“Šī situācija izgaismo haosu un drošības riskus LTV iekšējā darbībā. Nav normāli, ka cilvēks var vienpersoniski pieņemt lēmumus, kas saistīti ar LTV resursu izmantojumu, it īpaši, ja tie nonāk Kremļa propagandas medija rīcībā. LTV vadībai jādomā par skaidrām instrukcijām, kā šādas situācijas novērst, jo, manuprāt, par radušos situāciju atbildīgi arī citi cilvēki, piemēram, Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne un Rīta Panorāmas producente Ija Circene-Groša,” pēc sēdes uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, atzinīgi vērtējot LTV valdes locekļa Ivara Priedes atvainošanos par precedentu, taču uzsverot, ka tai būtu bijis jāizskan ātrāk.

I.Priede savu atbildību par radušos starpgadījumu nenoliedza. Tomēr skaidroja, ka televīzijas vadība par notikušo uzzinājusi tikai pēc tam, kad pārraide jau notikusi, jo par studijas un tehnikas izīrēšanu atbildīgais darbinieks pārkāpis savas pilnvaras, neveicot obligāti noteikto saskaņošanas procesu.

I.Priede, kā arī NEPLP pārstāvji deputātiem norādīja, ka LTV nepieciešams uzlabot un ieviest jaunas kontroles un vadības sistēmas, kas neļautu pieņemt lēmumus vienpersoniski un veikt darbības pirms tās izvērtējusi un apstiprinājusi vadība.

Par drošības riskiem, kas saistīti ar LTV darbību, diskusijas iecerēts turpināt gan Saeimas Cilvēktiesību komisijā, gan Nacionālās drošības komisijā, informēja A.Kaimiņš. NEPLP pārstāvji deputātus aicinājuši šos jautājumus apspriest slēgtās sēdēs.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī