Budžeta komisija: uzturlīdzekļu parādniekiem varēs noteikt aizliegumu lietot šaujamieročus

(26.03.2019.)

Uzturlīdzekļu parādniekam varēs apturēt šaujamieroču lietošanas atļauju, ja viņa vietā bērna uzturēšanas naudu izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 26.martā, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā.

Aizliegumu iegādāties, realizēt, glabāt un nēsāt medību, sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieročus UGF varēs noteikt personām, kuras ar fondu nav noslēgušas līgumu vai arī nepilda vienošanos par to, kā veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Šaujamieroču lietošanas aizliegums darbosies līdzīgi tam, kā tas patlaban ir ar liegumu izmantot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Tāpat aizliegumu varēs noteikt, ja zvērināts tiesu izpildītājs nebūs saņēmis trīs parādnieka maksājumus pēc kārtas parāda segšanai, ko paredz tiesas spriedums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem.

Likuma grozījumi vienlaikus arī paredz, ka parādnieks UGF varēs sniegt paskaidrojumus, norādot apstākļus, kuru dēļ šaujamieroča atļaujas darbības apturēšana varētu radīt būtisku kaitējumu viņa interesēm.

UGF sniegtā informācija liecina, ka pagājušā gada beigās bija aptuveni 500 parādnieki, kuriem pieder viens vai vairāki šaujamieroči.

Grozījumi paredz, ka ieroču lietošanas aizliegumu neattiecinās uz kultūras jomas un vēstures notikumu atveidošanas šaujamieročiem, jo šādas atļaujas izsniedz juridiskām personām, kā arī dienesta ieročiem, tādējādi nepārkāpjot personas pamattiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos.

Likuma grozījumi rosināti, lai nepieļautu, ka parādnieks finanšu līdzekļus iegulda aktivitātēs, kas prasa ievērojamus ieguldījumus, tajā pašā laikā nenodrošinot uzturlīdzekļus, teikts likumprojekta anotācijā. Tāpat izmaiņas rosinātas, lai veicinātu no garantiju fonda izmaksāto līdzekļu atgūšanu.

Likumā paredzēta arī virkne precizējumu, lai veicinātu efektīvāku līdzekļu izmaksu no UGF, tostarp plānots, ka uzturlīdzekļu izmaksu pārtrauks personām, ja tās mācās, strādā un gūst ienākumus vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā. Tāpat paredzēts, ka UGF varēs atteikt līdzekļu izmaksu gadījumos, ja starp bērna vecākiem pastāv strīds par bērna uzturnaudu.

Savukārt gadījumos, kad parādniekam Latvijā nav deklarētas dzīvesvietas un no viņa nav iespējams iegūt paskaidrojumus par iemesliem uzturlīdzekļu nemaksāšanā savam bērnam, uzturlīdzekļi tiks izmaksāti no UGF.

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā iekļauti šī gada valsts budžeta projekta paketē, un galīgajā lasījumā Saeimā tos plānots skatīt 3.aprīlī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt