Budžeta komisija uzsāk darbu pie šī gada valsts budžeta projekta

(18.03.2019.)
Galerija

Budžeta komisijas deputāti pirmdien, 18.martā, uzsāka darbu pie 2019.gada valsts budžeta projekta, tostarp 15 likumprojektu izskatīšanas pirmajam lasījumam. 

Šī gada budžeta projekts ir veidots, ar nelielām korekcijām pildot līdz šim uzsāktos pasākumus, un tajā nav iekļautas jaunas iniciatīvas. Konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 9,4 miljardu, Budžeta komisijas deputātus informēja Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš. 

Šogad papildu 41,3 miljoni eiro paredzēti, lai nodrošinātu pabalstu izmaksu par katriem pieciem izdienas gadiem iekšlietu sistēmā strādājošajiem, un 8,9 miljoni – tiesnešu un prokuroru atalgojuma palielināšanai saskaņā ar Satversmes tiesas sprieduma izpildi. Papildu 87,5 miljoni paredzēti veselības aprūpes darbinieku darba samaksas palielināšanai, bet 11,4 miljoni – pedagogu algu palielināšanai. 

10,4 miljonus eiro plānots papildus novirzīt pensiju indeksācijai un pabalsta nodrošināšanai mirušā pensionāra laulātajam, 5,4 miljoni paredzēti papildu izmaksām no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Papildus trīs miljonus plānots piešķirt, lai nodrošinātu medikamentu pieejamību reto slimību pacientiem, savukārt 2,7 miljonus, lai palielinātu kopšanas pabalstus bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti kopš bērnības, un vienu miljonu eiro, lai palielinātu pabalstu par katru adoptēto bērnu. 

2019.gada budžeta projekts atbilst fiskālās disciplīnas prasībām, un tas nodrošinās stabilu finansējumu daudzām nozarēm, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs. Pārskatot budžeta bāzes izdevumus, papildu finansējumu paredzēts piešķirt vairākiem neatliekamiem pasākumiem, tostarp arī finanšu tirgus sakārtošanai, Diasporas likuma normu īstenošanai un mediju telpas stiprināšanai. 

Budžeta komisija šodienas un rītdienas komisijas sēdēs plānojusi izskatīt 15 likumprojektus, kas saistīti ar valsts budžetu, kā arī iepazīties ar nozaru ministriju un neatkarīgo institūciju budžetiem, informē Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars. Pirmajā lasījumā Saeimas sēdē budžeta projektu plānots skatīt 20.martā. 

Fotogrāfijas no sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157707643109554
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt