Jānis Vitenbergs: ar OIK atcelšanu ir jāpanāk lētāka elektroenerģija galapatērētājam

(12.03.2019.)

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana pašlaik ir viens no nozīmīgākajiem jautājumiem Tautsaimniecības komisijas dienaskārtībā, jo tās mērķis ir panākt lētākas elektroenerģijas piedāvājumu galapatērētājiem Latvijā. To otrdien, 12.martā, pēc sēdes sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs.

Sēdes laikā deputāti uzklausīja ekonomikas ministra Ralfa Nemiro ziņojumu par izpildes gaitu Saeimas lēmumam par OIK atcelšanu. Kā norādīja J.Vitenbergs, šādas tikšanās ar ekonomikas ministru plānotas arī turpmāk, paredzot, ka diskusijas par atcelšanas lēmuma izpildi būs spraigas. Tāpat komisijas deputāti vēlējās uzzināt OIK atcelšanas juridiskā izvērtējuma veikšanas gaitu, kā arī datumu, kad komisija ar to varētu iepazīties.

Līdz šim komisija ir piedalījusies arī ministrijas organizētajā darba grupā, kas iezīmējusi viedokļu dažādību OIK atcelšanas jautājumā. J.Vitenbergs akcentē, ka par spīti atšķirīgajiem uzskatiem, diskusijās iesaistītajām pusēm ir jāspēj vienoties kopīga mērķa izpildei.

Ekonomikas ministrs komisijas deputātus informēja, ka ministrija ir sagatavojusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz OIK maksājuma atcelšanu. Pašlaik ministrija apkopo arī informāciju par lēmuma potenciālo ietekmi uz tautsaimniecību, lauksaimniecību, siltuma tarifiem, kā arī lēmuma pieņemšanas juridiskajiem aspektiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā