Deputāti Baltijas Asamblejā spriedīs par efektīvāku sadarbību orgānu transplantācijas jomā

(07.03.2019.)

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas piektdien, 8.martā, pulcēsies Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) Veselības, labklājības un ģimenes lietu komitejas sēdi, lai spriestu par efektīvākas sadarbības iespējām orgānu transplantācijas jomā.

BA Prezidijs jau iepriekš paudis bažas par Baltijas valstu sadarbību orgānu transplantācijas jomā, ņemot vērā to, ka pēc Tartu Universitātes slimnīcas pievienošanās “Scandiatransplant” sadarbības tīklam samazinājusies transplantējamo orgānu apmaiņa ar Igauniju.

Parlamentārieši pievērsīsies arī jautājumam par kopīgu vakcīnu iepirkumu sarakstu. Kopīgi iepirkto vakcīnu skaits pēdējo gadu laikā ir būtiski palielinājies un, kā akcentē BA deputāti, ņemot vērā finansiālo ieguvumu, ko sniedz kopīgi iepirkumi, būtiski šo praksi turpināt, kopīgi iepērkot ne tikai vakcīnas, bet arī citus medikamentus un medicīnas preces.

Latvija veikusi kopīgu iepirkumu ar Igauniju vakcīnām pret rotavīrusu, savukārt kopā ar Lietuvu īstenots iepirkums pret pneimokoka infekciju. Pateicoties šiem kopīgajiem iepirkumiem, Latvija ietaupīja teju 30 procentus no paredzētajiem līdzekļiem, salīdzinot ar summu, kas būtu nepieciešama, ja Latvija iegādātos šīs vakcīnas viena pati, liecina BA apkopotā informācija.

Baltijas valstu deputāti diskutēs arī par to, kā sekmēt Baltijas valstu civilo aizsardzību un ciešāku sadarbību dabas katastrofu novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā. Parlamentārieši spriedīs par iespēju nodrošināt pastāvīgu Baltijas valstu informācijas un pieredzes apmaiņu krīžu vadības jomā, kā arī diskutēs par krīžu vadībai nepieciešamiem kopīgiem zāļu iepirkumiem.

BA Veselības, labklājības un ģimenes lietu komitejas sēde notiks piektdien, 8.martā, pulksten 9.00 Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā. Sēdi vadīs BA Veselības, labklājības un ģimenes lietu komitejas priekšsēdētāja Regīna Ločmele-Luņova.

 

Informācija par BA:
Latvija 2019.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde