Deputāti galīgajā lasījumā lems par laika perioda pagarināšanu starp Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanu un balsojumu Saeimā

(06.03.2019.)

Saeima ceturtdien, 7.martā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā. Tie paredz pagarināt laika periodu starp Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanu un balsojumu Saeimas sēdē par šiem kandidātiem. 

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par Tiesu izpildītāju likuma grozījumiem, kas paredz ierobežot liela apmēra piedziņas lietu pieņemšanu izpildei. 

Vēl galīgajā lasījumā Saeima skatīs izmaiņas Zemessardzes likumā, Militārā dienesta likumā un Darba likumā, kas precizēs tiesisko regulējumu attiecībā uz darba ņēmēju piedalīšanos zemessargu apmācībās un rezerves karavīru militārajās apmācībās, kā arī atlīdzības izmaksu šādos gadījumos. 

Savukārt pirmajā lasījumā plānots skatīt grozījumus maternitātes un slimības apdrošināšanas likumā un Darba likumā. Ar tiem plānots noteikt, ka viens no adoptētājiem, kura ģimene adoptējusi bērnu vecumā līdz 18 gadiem, pēc bērna adopcijas varēs doties 10 dienu atvaļinājumā un par šo periodu no valsts saņemt paternitātes pabalstu. 

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī tiesībsarga 2018.gada ziņojums Saeimai, lēmuma projekts par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atcelšanu vienam apgādniekam ģimenē ar vismaz četriem un nodokļa atlaidēm apgādniekiem ģimenēs ar trim bērniem. 

Vēl darba kārtībā ir lēmuma projekts par valsts sektorā strādājošo skaita samazināšanu par 30 procentiem. 

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūgusi Saeimu darba kārtībā pirmajā lasījumā iekļaut likuma grozījumus saistībā ar prasību Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.   

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputātiem būs jālemj par to virzīšanu izskatīšanai komisijās. To vidū likuma grozījumi, lai daudzbērnu ģimenes atbrīvotu no ceļa nodokļa samaksas par transportlīdzekli ar motora tilpumu virs 3500 kubikcentimetriem.   

Deputāti arī lems, vai nodot izskatīšanai komisijās Ministru kabineta iesniegtos grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, kas paredz kā 2018. un 2019.gada ienākumu deklarācijā aprēķinātā nodokļa nomaksas termiņu noteikt 2020.gada 1.decembri. 

Saeimas 7.marta sēdes darba kārtībā iekļauti 30 jautājumi. Savukārt pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem