Saeimas priekšsēdētāja pateicas PBLA par latviskuma uzturēšanu ārzemēs

(26.02.2019.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 26.februārī, parlamentā tikās ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību un pateicās tās pārstāvjiem par aktīvo darbu Latvijas labā. “Paldies par to darbu, ko veicat, neatlaidīgi uzturot dzīvu latviešu valodu, latviskumu un patriotismu. Paldies par gatavību aizstāvēt Latvijas intereses ārpus valsts robežām, kā arī pozīciju un iesaisti visās Latvijas svarīgākajās norisēs,” sacīja I.Mūrniece.

I.Mūrniece ar PBLA pārstāvjiem sprieda par ieguvumiem, ko ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem sniedz pagājušā gada rudenī pieņemtais Diasporas likums, kā arī pārrunāja jautājumus par atbalstu diasporas aktivitātēm izglītībā un kultūrā.

Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, šobrīd viens no svarīgākajiem darbiem ir šī gada valsts budžeta pieņemšana. Tāpat I.Mūrniece uzsvēra, ka parlamentam un valdībai jāstrādā plecu pie pleca, lai ieviestu Moneyval rekomendācijas un sakārtotu finanšu sistēmu atbildoši visaugstākajiem standartiem.

PBLA priekšsēde Kristīne Saulīte, izpilddirektors Raits Eglītis un pārstāvniecības vadītājs Jānis Andersons, informējot par PBLA aktualitātēm, akcentēja, ka apvienības vērtības darbā ar diasporu paliek nemainīgas – latviskā izglītība, latviešu valoda un latvietības veicināšana.

Pēdējos gados lielu daļu ārzemēs mītošo tautiešu veido tā dēvētā “jaunā diaspora” – cilvēki, kuri pārcēlušies uz ārvalstīm salīdzinoši nesen, un tikai neliela daļa šo ģimeņu bērnu apmeklē latviešu skoliņas. Lai veicinātu šo ģimeņu iesaisti, PBLA domā par dažādām jaunām formām, tostarp, par iespēju apgūt latviešu valodu tālmācībā, kā arī nokārtot gala eksāmenu latviešu valodā attālināti. Kā norādīja PBLA pārstāvji, tas palīdzētu jauniešiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā, raitāk iesaistīties darba tirgū Latvijā vai turpināt izglītību.

PBLA ir ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākā pārstāvība, kas dibināta 1955.gadā. PBLA biedri ir Eiropas Latviešu apvienība, Amerikas latviešu apvienība, Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē, Latviešu Nacionālā Apvienība Kanādā, Dienvidamerikas un Karību Latviešu Apvienība un Krievijas Latviešu Kongress.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt