Ojārs Ēriks Kalniņš: ASV kongresmeņu atbalsts - pozitīvs signāls NATO un ES ciešākai sadarbībai

(21.02.2019.)

ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi (Nancy Pelosi) vadītās kongresmeņu delegācijas Briselē paustais atbalsts ciešākai NATO un Eiropas Savienības (ES) sadarbībai ir pozitīvs signāls. Tas ir atkārtots apstiprinājums NATO saistību izpildei un apliecina parlamentārās diplomātijas lomu attiecību stiprināšanā, ceturtdien, 21.februārī, sacīja NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Kā norādīja O.Ē.Kalniņš, ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres un vēl 50 kongresmeņu tikšanās ar NATO PA pārstāvjiem Briselē ir vēsturisks notikums un apliecina transatlantiskās sadarbības nozīmību. ASV delegāciju pārstāvēja arī Pārstāvju palātas Ārlietu, kā arī Izlūkošanas komiteju priekšsēdētāji.

“ASV pārstāvji apliecināja, ka Eiropa ir svarīgs transatlantiskais partneris un gan demokrātu, gan republikāņu vidū valda spēcīgs atbalsts sadarbībai arī nākotnē, neskatoties uz ASV prezidenta pausto kritiku,” sacīja O.Ē.Kalniņš.

Pēdējo gadu laikā arvien aktīvāk tiek īstenoti NATO un ES sadarbības projekti, turklāt audzis arī finansējums, ko Eiropas valstis un Kanāda novirza aizsardzībai. Kopš 2016.gada tas ir kopumā papildu 41 miljards ASV dolāru, taču sagaidāms, ka 2020.gadā pieaugums veidos jau 100 miljardus, norādīja NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs.

Akcentējot parlamentārās sadarbības lomu, jau šogad varētu tikt plānota Baltijas valstu parlamentāriešu kopīga vizīte Vašingtonā, sacīja O.Ē.Kalniņš. Viņš arī norādīja, ka aizvien spēkā ir uzaicinājums ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkerei vizītē apmeklēt Latviju.

Tāpat parlamentārieši NATO mītnē Briselē tikās ar organizācijas ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg), klātesot arī NATO dalībvalstu vēstniekiem un ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkerei.

Kā uzsvēra O.Ē.Kalniņš, šī NATO PA komiteju kopsēde bija nozīmīga arī ar to, ka tajā pirmo reizi piedalījās pārstāvis no Ziemeļmaķedonijas. Pēc šomēnes NATO dalībvalstu parakstītā protokola par Ziemeļmaķedonijas pievienošanos aliansei, valsts līdz protokola ratifikācijai var piedalīties sanāksmēs kā novērotāja.

NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde