Cilvēktiesību komisija aicina sašaurināt kreditēšanas reklamēšanas ierobežojumus

(12.02.2019.)
Galerija

12.Saeimā pieņemtie likuma grozījumi, kas nosaka kreditēšanas reklamēšanas ierobežojumus, ir neprecīzi un neatbilst to pieņemšanas mērķim ierobežot tikai ātro kredītu reklāmas, otrdien, 12.februārī, sprieda Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti.

“Pieņemtās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā bija iecerētas kā ātro kredītu reklāmas ierobežojums, bet neprecīzās redakcijas dēļ attiecas uz visu kreditēšanas jomu, turklāt neskaidri formulēts normas piemērojums. Esam apņēmušies meklēt labāku risinājumu kreditēšanas reklāmas regulējumam, kas fokusētos tieši uz ātrajiem kredītiem,” informēja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas un Latvijas Reklāmas asociācijas pārstāvji vērsa deputātu uzmanību uz to, ka pieņemtie grozījumi radīs zaudējumus vietējiem medijiem un tiem būs mazāk finanšu līdzekļu, ko atvēlēt lokālā satura veidošanai. Deputātu uzmanība tika vērsta uz to, ka reklāmas aizliegums rada situāciju, kurā reklāmdevēju nauda nonāk nevis pie medijiem, bet citās platformās, kuras nereti prettiesiski izmanto mediju saturu.

Aprēķināts, ka noteiktie ierobežojumi medijiem varētu radīt zaudējumus 15 miljonu eiro apmērā, rāda Latvijas Raidorganizāciju asociācijas un Latvijas Reklāmas asociācijas veiktie aprēķini. Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji atzīmēja, ka gadījumā, ja pieņemtos grozījumus saglabā, nepieciešams izstrādāt mehānismu šo zaudējumu kompensēšanai.

Plānots, ka 20.februārī jautājumu par kreditēšanas reklamēšanas ierobežojumiem deputāti turpinās skatīt Cilvēktiesību komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas kopsēdē.

Par pieņemto Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu virzību 12.Saeimā bija atbildīga Tautsaimniecības komisija. Iepriekš atbalstītajiem ierobežojumiem jāstājas spēkā šī gada 1.jūlijā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā