Vjačeslavs Dombrovskis: divas galvenās problēmas lauksaimniecībā – nevienlīdzība tiešmaksājumos un darbaspēka trūkums

(01.02.2019.)
Galerija

“Lauksaimnieki Latvijā joprojām saņem vienus no zemākajiem tiešmaksājumiem Eiropas Savienībā, un tā ir viena no galvenajām problēmām, kas satrauc jomas pārstāvjus. Nevienlīdzīgie tiešmaksājumi nopietni apgrūtina Latvijas zemnieku konkurētspēju, īpaši ņemot vērā to, ka izejvielu cenas Latvijā ir salīdzinoši augstas un arī par darbaspēku jākonkurē faktiski Eiropas mērogā,” piektdien, 1.februārī, sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis pēc komisijas deputātu reģionālās vizītes Zemgalē.

Kā norādīja V.Dombrovskis, reģionālajā vizītē deputāti pārliecinājās, ka par būtisku problēmu gan zemnieki, gan pārtikas produktu pārstrādātāji uzskata darbaspēka pieejamību. Konkurējošajām valstīm, it sevišķi Lietuvai un Polijai, izdevies radīt ievērojami efektīvāku trešo valstu darbaspēka piesaistes sistēmu. Tā rezultātā trūkstošais darbaspēks Latvijā tiek piesaistīts tieši caur Lietuvu un Poliju – formāli darbinieki skaitās nodarbināti šajās valstīs, bet realitātē strādā pie mums, akcentēja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs.

“Ar deputātiem Ivanu Klementjevu, Edmundu Teirumnieku un Inesi Ikstenu, runājot ar zemniekiem par aktuālajām problēmām, guvām apstiprinājumu, ka nepieciešama lauksaimniecības zemju konsolidācija. Īpašumus veido fragmentēti zemes gabali plašākā teritorijā, taču mums jāvirzās uz racionālu saimniecības struktūru, lai veicinātu lauku infrastruktūras attīstību,” sacīja V.Dombrovskis.

Iegūtā informācija ir būtiska, lai Nacionālo attīstības plānu nākamajam plānošanas periodam izstrādātu pēc iespējas kvalitatīvāk, uzsvēra V.Dombrovskis.

Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti piektdien viesojās Zemgalē, kur tikās ar lauksaimniekiem, uzņēmējiem un nozares ekspertiem, lai iepazītos ar lauksaimniecības jomas aktualitātēm, kā arī konkurētspējas un attīstības izaicinājumiem nākotnē.

Deputāti apmeklēja zemnieku saimniecības "Vilciņi-1" un “Putriņas”, kas specializējas attiecīgi augkopībā un lopkopībā, kā arī viesojās Latvijas lielākā graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmuma AS “Dobeles dzirnavnieks” rūpnīcā Dobelē un Latvijā lielākajā lauksaimniecības kooperatīvā LPKS LATRAP.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā