Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji Pulicera balvai nominē žurnālistu apvienību “Bellingcat”

(31.01.2019.)

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji Pulicera balvai izvirzījuši izmeklējošo žurnālistu apvienību “Bellingcat”.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols norāda, ka “Bellingcat” ir sniegusi būtisku ieguldījumu vairāku pēdējā laika skaļāko jautājumu izgaismošanā, piemēram, atklājot patiesību par vienu no Solberijas indēšanas lietā aizdomās turamajiem Ruslanu Baširovu (Ruslan Boshirov), kurš īstenībā ir 2014.gadā Krievijas varoņa apbalvojumu saņēmušais militārās izlūkošanas pulkvedis Anatolijs Čepiga (Anatoliy Chepiga).

““Bellingcat” darbam pieiet ar nelokāmu apņēmību un neatlaidību, un nav šaubu, ka to darīs arī turpmāk, izgaismojot vēl citas lietas. “Bellingcat” izceļas ar spēju atklāt patiesību par visstrīdīgākajiem un sarežģītākajiem jautājumiem,” atzīmē R.Kols.

Kopīgajā nominācijas vēstulē norādīts, ka “Bellingcat” ir devusi būtisku ieguldījumu jauna žurnālistikas veida radīšanā. Ir radīta platforma, kurā apvienojušies kritiski un pilsoniski domājoši izmeklējošie žurnālisti. Tā balstās uz sadarbību atvērtās, publiski pieejamās informācijas izvērtēšanā un apkopošanā, lai ziņotu par nepietiekami izgaismotiem notikumiem. Ja tradicionālā izmeklējošā žurnālistika parasti ir tīta noslēpumos, tad šī platforma piedāvā jaunu pieeju, atklājot visas detaļas, kā nonākts līdz atrastajai informācijai. Tas ir ne vien iedrošinājums iesaistīties plašākai sabiedrībai, bet iezīmē arī jauna līmeņa caurskatāmību, ziņojot par nozīmīgiem jautājumiem.

Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Jozs Bernatonis (Juozas Bernatonis) uzsver, ka hibrīdo draudu laikmetā ir jāspēj atbilstoši reaģēt un “Bellingcat” komandai ir visi priekšnosacījumi to panākt: “Viņu aktivitātes un izmeklējošā žurnālistika sniedz ieguldījumu mūsu demokrātiskās sistēmas aizsardzībā no dezinformācijas un melu ziņām, kuru mērķis ir sašķelt sabiedrību, veicināt naidīgumu un neticību demokrātijai. Šodien mēs daudz runājam par “melu ziņām”, “troļļu fermām”, un, raugoties nākotnē, mums jāspēj būt gataviem tiem izaicinājumiem, ko nesīs jauno tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstība. Mūsu spējas ir atkarīgas no sabiedrības aktīvo locekļu radītām iniciatīvām, un “Bellingcat” ir tam ideāls piemērs.”

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons (Marko Mihkelson) akcentē, ka šodien, arvien pieaugot dezinformācijai un uzbrukumiem medijiem, faktoloģiska, caurspīdīga un padziļināti izmeklējoša žurnālistika ir nepieciešama vairāk nekā jebkad agrāk. ““Bellingcat” platforma izmanto visas priekšrocības, ko sniedz cilvēku sadarbība vienota mērķa sasniegšanai. Viņu zināšanas un spēja izmantot digitālās tehnoloģijas atvērtās informācijas ieguvē jau ir būtiski ietekmējusi šodienas starptautiskās attiecības. Ir cerība, ka darbs pie tumšo spēku neglīto darījumu atklāšanas turpināsies,” norāda Igaunijas Ārlietu komisijas vadītājs.

Kā norādīts nominācijas vēstulē, “Bellingcat” ir organizācija, kas turpina strādāt un atklāt arvien jaunus no publikas slēptus gadījumus. “Bellingcat” ieguldījums patiesības atklāšanā ir nesalīdzināms. Viņi ir parādījuši izcilību izmeklējošajā žurnālistikā, un šis ir īstais brīdis atzinīgi novērtēt viņu darbu un ieguldījumu jauna žurnālistikas veida radīšanā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī