Vjačeslavs Dombrovskis: augstākās izglītības jomā jāmaina augstākās izglītības stratēģija – pirmajā vietā jāliek izglītības kvalitāte, nevis kvantitāte

(30.01.2019.)

“Jau ilgu laiku Latvijas augstākās izglītības sistēmā kvantitāte, precīzāk, vēlme nodrošināt pēc iespējas vairāk absolventu, bijusi pirmajā vietā. Pienācis laiks šo stratēģiju mainīt, galveno uzsvaru liekot uz izglītības kvalitāti. Vairāk uzmanības jāpievērš tam, kā mūsu augstākās izglītības iestādes kotējas starptautiskā līmenī un kā mēs varam nodrošināt to, lai tās ieņemtu augstākas pozīcijas pasaules labāko augstskolu topā. Ļoti atbalstāma ir Kariņa valdības deklarācija, ka vismaz viena Latvijas universitāte iekļūst 500 pasaules labāko universitāšu skaitā,” trešdien, 30.janvārī, pēc sēdes sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē deputāti uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) redzējumu par aktualitātēm un izaicinājumiem augstākās izglītības jomā. IZM pārstāvji kā būtiskākos atzīmēja izaicinājumus, kas saistīti ar nepieciešamību palielināt finansējumu un stiprināt mācībspēkus, tostarp mainot akadēmiskā personāla karjeras sistēmu un sniedzot atbalstu ārvalstu mācībspēku piesaistei.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) attīstības prorektors Artūrs Zeps deputātiem apliecināja, ka RTU var sasniegt mērķi trīs līdz piecu gadu laikā nokļūt starp 500 pasaules labākajām universitātēm. Viņš norādīja, ka nepieciešami būtu papildu 60-80 miljoni eiro gadā. Arī Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks akcentēja, ka ar minēto finansējumu, vai, iespējams, pat mazāku summu, 500 labāko universitāšu topu varētu sasniegt trīs līdz piecu gadu laikā.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko norādīja uz nepieciešamību izveidot starptautiski konkurētspējīgu studiju programmu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā