Saeima lems par deklarāciju saistībā ar Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesībām Latvijā

(30.01.2019.)

Saeimas ceturtdienas, 31.janvāra, sēdes darba kārtībā iekļauts lēmuma projekts par deklarāciju saistībā ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesībām Latvijā pēc Brexit jeb Apvienotās Karalistes gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības. Lēmuma projektu sagatavojusi Saeimas Ārlietu komisija. 

Otrajā lasījumā rītdien plānots lemt par grozījumiem Darba likumā, Zemessardzes likumā un Militārā dienesta likumā, kas saistīti ar darba tiesiskajām attiecībām darbiniekiem, kuri piedalās zemessargu kolektīvajās apmācībās, tostarp darba kavējuma attaisnošanu un darba samaksas saglabāšanu. 

Vēl otrajā lasījumā Saeima skatīs jauno Ieroču aprites likumprojektu, kas noteiks valsts un pašvaldību institūciju un privātpersonu tiesības un pienākumus attiecībā uz ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu un to sastāvdaļu apriti Latvijā. Tāpat likumprojekts noteiks šo priekšmetu klasifikāciju, aizliegumus un ierobežojumus attiecībā uz šiem priekšmetiem, lai garantētu personu un sabiedrības drošību. 

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti lems par izmaiņām Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas rosinātas, lai varētu saglabāt vēsturisko ciemu nosaukumus un statusu. 

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi Saeimu darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 13.Saeimas deputātu Juri Jurašu. 

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems, vai tos nodot izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka vieglajam automobilim, kuru izmanto pasažieru komercpārvadājumos, valsts tehniskā apskate jāveic divas reizes gadā, sākot no ceturtā gada, kad transportlīdzeklis pirmo reizi reģistrēts Latvijā vai ārvalstīs. 

Vēl Saeima lems, vai komisijās skatīt izmaiņas Darba likumā, ar kurām rosināts minimālo mēneša darba algu no šī gada 1.jūlija noteikt ne mazāk kā 500 eiro apmērā, grozījumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā par gada neapliekamā minimuma noteikšanu 6000 eiro apmērā gadā un grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, ar kuriem rosināts paaugstināt ģimenes valsts pabalstu. 

Saeimas 31.janvāra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 19 jautājumi. Tā sāksies 10 minūtes pēc 24.janvāra sēdes turpinājuma beigām. 

Pulksten 9.00 Saeima turpinās skatīt 24.janvārī neizskatītos darba kārtības jautājumus, tostarp Mandātu komisija lūgusi Saeimu lemt par deputāta mandāta apstiprināšanu uz laiku Dacei Bluķei, Jānim Butānam, Jānim Cielēnam, Aivaram Geidānam, Jānim Iesalniekam, Andrim Kazinovskim, Atim Lejiņam un Mārtiņam Šteinam. 

Savukārt ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā