Andrejs Judins: juridiski šķēršļi jaunas fotoradaru braukšanas ātruma noteikšanas sistēmas darbībai nepastāv

(29.01.2019.)
Galerija

Juridiski šķēršļi fotoradaru ar vidējā braukšanas ātruma noteikšanas sistēmu darbībai un atbildības piemērošanai par fiksētajiem pārkāpumiem nepastāv. To pēc sēdes otrdien, 29.janvārī,  sacīja Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, uzsverot, ka ir būtiski turpināt ieviest jaunas, inovatīvas metodes ceļu satiksmes drošības uzlabošanai ilgtermiņā.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šogad uzsāks pilotprojektu, uz šosejas Tīnūži – Koknese izvietojot vidējā kustības ātruma radarus, kuri konstatēs automašīnas vidējo ātrumu konkrētā ceļa posmā, kas pēc tam tiks salīdzināts ar šajā vietā oficiāli atļauto braukšanas ātrumu. Valsts policijas pārstāvis Normunds Krapsis atzīmēja, ka pilotprojektam izvēlētā Tīnūžu – Kokneses šoseja ir bīstams ceļa posms, divu gadu laikā – 2014., 2015.gadā – uz tās bojā gājuši 12 cilvēki.

Pamatojot pilotprojekta nepieciešamību, N.Krapsis sacīja, ka praksē ir novērots, ka vietās, kur uzstādīti stacionārie fotoradari, autovadītāji ievēro atļauto ātrumu, taču, pabraucot tiem garām, ātrums tiek palielināts un kustība kļūst nevienmērīga, radot draudus satiksmes drošībai.

Arī CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs atzīmēja, ka stacionārie fotoradari strādā sekmīgi, ko apliecina tas, ka vietās, kur tie ir uzstādīti, būtiski samazinājies gan negadījumu, gan ievainoto un bojāgājušo skaits. Tomēr, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā joprojām ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ir ļoti liels, tāpēc nepieciešams turpināt ieviest jaunas metodes satiksmes drošības uzlabošanai.

Sēdē klātesošo atbildīgo ministriju pārstāvji bija vienisprātis, ka šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums ir atbilstošs, lai sāktu izmantot jaunos radarus, piemērojot tos nosacījumus, ar kādiem jau šobrīd personas ir saucamas pie atbildības par ātruma pārsniegšanu, kurus fiksējis fotoradars. Tāpat klātesošie bija vienisprātis, ka par jauno sistēmu nepieciešams savlaicīgi informēt sabiedrību.

J.Golubevs apakškomisijas sēdē deputātus informēja, ka fotoradari uz Tīnūžu – Kokneses šosejas darbu sāks 1.aprīlī un pilotprojektu paredzēts veikt līdz šī gada beigām, savlaicīgi izvērtējot projekta rezultātus. CSDD jau ir veikusi iepirkumu, un šobrīd tiek strādāts pie IT programmu izstrādes. Ja pilotprojekts būs veiksmīgs, šādus fotoradarus paredzēts izvietot arī citos ceļu posmos.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157704752401531
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem