Plāno paplašināt robežsargu tiesības satiksmes organizācijā

(24.01.2019.)

Saeima ceturtdien, 24.janvārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt robežsargiem tiesības Valsts robežsardzes uzdevumu veikšanai izvietot, uzstādīt un noņemt satiksmes organizācijas tehniskos līdzekļus. 

Lai veiktu ar imigrācijas kontroli saistītus pasākumus, kā arī citus Valsts robežsardzei noteiktos uzdevumus, iestādes teritoriālo pārvalžu struktūrvienību amatpersonas pastāvīgi nodrošina robežuzraudzību pierobežā, kā arī organizē pasākumus valsts iekšienē. Lai veiktu uzdevumus uz ceļa un ievērotu ceļu satiksmes drošību, kā arī nodrošinātu Valsts robežsardzes amatpersonu drošību, nereti ir nepieciešams papildus izvietot un uzstādīt tehniskos līdzekļus, piemēram, maksimālā ātruma ierobežojuma zīmes un ceļa apzīmējumus, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Līdz šim Valsts robežsardze, veicot plānotus imigrācijas kontroles pasākumus un starptautiska mēroga pastiprinātās imigrācijas kontroles operācijas, sagatavoja vēstuli valsts akciju sabiedrībai “Latvijas Valsts ceļi”, kurā lūdza izvietot uz konkrētiem ceļiem maksimālā ātruma ierobežojuma zīmes un ceļa apzīmējumus. Saskaņošanas procedūra mēdz būt ilgstoša – vairāk par piecām darba dienām –, līdz ar to dažkārt attiecīgie imigrācijas kontroles pasākumi tika  uzsākti, bet nepieciešamie satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi nebija uzstādīti, teikts likumprojekta anotācijā. 

Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt, ka par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanas vietu un laiku, kā arī to noņemšanu Valsts robežsardze informēs Latvijas Valsts ceļus, kuri vērtēs, vai satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu uzstādīšana netiek plānota vietās, kur tie apdraud satiksmes drošību, un vai tie atbilst spēkā esošo standartu prasībām. 

Paredzēts, ka Valsts robežsardze būs atbildīga par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu atrašanos lietošanas kārtībā, kamēr tie ir uzstādīti, un savlaicīgu to noņemšanu. Tāpat paredzēts, ka tehniskie līdzekļi tiks nodrošināti no Valsts robežsardzes budžeta līdzekļiem, teikts likumprojekta anotācijā. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem