Baltijas valstu parlamentārieši Saeimā spriedīs par ciešākas sadarbības iespējām aizsardzības jomā

(24.01.2019.)

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu parlamentiem piektdien, 25.janvārī, pulcēsies Saeimā, lai Baltijas Asamblejas (BA) Drošības un aizsardzības komitejas sēdē spriestu par ciešākas sadarbības iespējām un kopīgiem militārajiem iepirkumiem.

Kā informē BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, deputāti diskutēs par Nacionālo aizsardzības plānu saskaņošanu, iespējām vienkāršot sabiedroto spēku pārvietošanos uz zemes, gaisā un jūrā, kā arī citām aktualitātēm aizsardzības jomā, sekojot BA rekomendāciju izpildei.

Pārrunājot progresu sarunās par kopīgiem militārajiem iepirkumiem, parlamentārieši uzklausīs arī Beniluksa valstu - Beļģijas, Nīderlandes un Luksemburgas - pieredzi.

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas spriedīs par ciešākas sadarbības iespējām ārējās robežas kontrolē un pārvaldībā, tostarp kopīgām atbildīgo institūciju patruļām pierobežā un operatīvo sadarbību pārrobežu noziedzības apkarošanā.

Parlamentāriešu uzmanības lokā būs jautājums arī par sadarbību katastrofu novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā, kā arī krīžu pārvaldības un civilās aizsardzības jomā. Tāpat deputāti diskutēs par sadarbību cīņā pret hibrīdapdraudējumiem un reģionālā informācijas telpas uzraudzības un analīzes centra izveidi.

Sēdi atklās BA prezidents J.Vucāns, un to vadīs BA Drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Jānis Ādamsons.

BA Drošības un aizsardzības komitejas sēde notiks piektdien, 25.janvārī, pulksten 9.00 Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā.

 

Informācija par BA:
Latvija 2019.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī