Saeimas sēdē - ikgadējās ārlietu debates

(23.01.2019.)

Saeimas sēdē ceturtdien, 24.janvārī, notiks ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ziņos par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos. Tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv debates varēs vērot ikviens interesents. 

Galīgajā lasījumā rītdien Saeima lems par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā. Tie paredz noteikt tiesības robežsargiem Valsts robežsardzes uzdevumu veikšanai izvietot, uzstādīt un noņemt satiksmes organizācijas tehniskos līdzekļus. 

Deputāti pirmajā lasījumā skatīs likuma grozījumus, kas paredz pagarināt laika periodu starp Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšanu un balsojumu Saeimas sēdē par šiem kandidātiem. 

Vēl pirmajā lasījumā plānots lemt par Dzīvesvietas deklarēšanas likuma grozījumiem, lai personas, kas atrodas ieslodzījumā vai ārstniecības iestādē, kā papildu adresi jau deklarētajai dzīvesvietai varētu norādīt attiecīgās ieslodzījuma vietas vai ārstniecības iestādes adresi. 

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputātiem būs jālemj par to nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās. To vidū ir likuma grozījumi, lai pilnveidotu sabiedriskā labuma procesu un, mazinot administratīvo slogu, uzlabotu sabiedrisko organizāciju un nodokļu administrācijas sadarbību, kā arī grozījumi kultūras pieminekļu aizsardzības likumā, kas paredz, ka kultūras pieminekļa statusu kā apgrūtinājumu turpmāk reģistrēs Kadastra informācijas sistēmā. 

Vēl Saeima vērtēs likumprojektu, kas paredz no 2021.gada atteikties no mantošanas pēc privāta testamenta, ko persona taisījusi divu vai vairāku liecinieku klātbūtnē. Izmaiņas rosinātas, lai mazinātu iespēju ļaunprātīgi izmantot privāto testamentu regulējumu un prettiesiski iegūt mantojuma atstājēja īpašumu. 

Tāpat deputātiem būs jālemj, vai komisijām nodot likumprojektu, kurā rosināts noteikt mazāku skaitu nepieciešamo parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai, un likumprojektu par samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi skābpiena produktiem, pienam, maizei, svaigai gaļai, olām. 

Saeima arī vērtēs, vai komisijās skatīt rosinātos grozījumus pensiju likumā, kas paredz minimālo valsts vecuma pensiju noteikt 50 procentu apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas un starpību no personai piešķirtās vecuma pensijas līdz minimālajai vecuma pensijai segt no valsts pamatbudžeta. 

Sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma “Publisku revīziju Saeimas budžetam” tālāko virzību. 

Saeimas 24.janvāra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 28 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt