Līdz 5.februārim Saeima aicina skolēnus pieteikties “ēnot” parlamenta deputātus un darbiniekus

(16.01.2019.)

Līdz 5.februārim Saeima aicina skolēnus pieteikties Ēnu dienai parlamentā. Skolēniem būs iespēja ielūkoties Saeimas ikdienas darbā, labāk iepazīt likumdošanu, kā arī izzināt deputātu un parlamenta darbinieku amata pienākumus. Šogad Ēnu diena Saeimā un visā Latvijā norisināsies 13.februārī.

“Varbūt tieši Ēnu dienā jūs gūsiet impulsu savas profesijas izvēlei, dziļākai interesei par politiku, jurisprudenci, tautsaimniecību vai kādu citu jomu. Jau pavisam drīz tieši no jūsu aizrautības, zināšanām un vēlmes sasniegt lielākus mērķus būs atkarīga Latvijas nākotne,” aicinot skolēnus, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Lai pieteiktos “ēnot” parlamenta deputātus un darbiniekus, jāiesniedz motivācijas vēstule un pieteikums, kas līdz 5.februārim jānosūta uz e-pastu pasakumi@saeima.lv.

Ēnu dienā skolēni aicināti sekot Saeimas priekšsēdētājas, Saeimas Prezidija locekļu un deputātu darbam. Tāpat skolēniem piedāvāta iespēja iepazīt Saeimas darbu, “ēnojot” parlamenta juristus, tulkus, protokola un sabiedrisko attiecību speciālistus, komisiju konsultantus, kā arī citus darbiniekus.

Ēnu dienā paredzēta tradicionālā Saeimas priekšsēdētājas uzruna Sēžu zālē, kā arī Ēnu dienas dalībnieku kopīgā fotografēšanās. Skolēniem būs iespēja apmeklēt komisiju sēdes, kā arī citus parlamenta plānotos pasākumus. Šajā dienā skolēni varēs vairāk uzzināt par parlamenta organizēto projektu “Jauniešu Saeima” un skolu programmu “Iepazīsti Saeimu!”.

Informāciju par apstiprinātajiem Ēnu dienas dalībniekiem ar ziņām par to, kuru deputātu vai darbinieku varēs “ēnot”, publicēs pēc 5.februāra Saeimas mājaslapā Ēnu dienas sadaļā.

Parlaments ir viena no valstī populārākajām “ēnošanas” vietām. Saeima Ēnu dienā piedalās jau vienpadsmito gadu pēc kārtas, un šajos gados kopumā deputātus un darbiniekus ēnojuši jau vairāk nekā 2200 skolēnu.

Ēnu diena ir visā pasaulē populārs skolēnu karjeras izglītības pasākums un atzīta organizācijas Junior Achievement programma 1.-12. klašu skolēniem. Ēnu dienas laikā skolēni atrod un apmeklē kādu darbavietu, un vismaz četras stundas vēro interesējošās profesijas pārstāvja darbu un pienākumus. Ēnu dienas mērķis ir attīstīt un pilnveidot skolēnu plānošanas prasmes, kā arī sniegt iespēju apzināt savas intereses, darba prioritātes un perspektīvas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā