Ārlietu komisijā pārrunā Latvijas nacionālo pozīciju paušanas kārtību starptautiskajās organizācijās

(20.12.2018.)

Saeimas Ārlietu komisijas ārkārtas sēdē ceturtdien, 20. decembrī, komisijas deputāti uzklausīja Ārlietu ministrijas pārstāvjus par kārtību, kādā tiek izstrādātas un apstiprinātas Latvijas nacionālās pozīcijas balsojumiem starptautiskajās organizācijās, īpašu vērību pievēršot tieši balsojumiem ANO Ģenerālajā asamblejā.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja par kārtību, kādā tiek pieņemti lēmumi par nacionālajām pozīcijām starptautiskajās institūcijās, norādot, ka tajos jautājumos, kuros pozīcija izriet no spēkā esošajiem tiesību aktiem, lēmums par Latvijas nacionālo pozīciju ir ārlietu ministra vai vēstnieku kompetencē, savukārt citos jautājumos nacionālā pozīcija tiek apstiprināta Ministru kabinetā. Juridiski saistošu jautājumu – līgumu – gadījumā, Latvijas pozīcija tiek skatīta gan Ministru kabinetā, gan Saeimā. Gadījumos, kad rezolūciju vai citu starptautisko institūciju saturs skar kādu no Latvijas nozaru ministriju kompetencēm, pozīcija tiek formulēta un saskaņota ar attiecīgo nozaru ministriju.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols aicināja Ārlietu ministrijas pārstāvjus apsvērt, kāda varētu būt Saeimas potenciālā iesaiste Latvijas pozīciju izstrādē un apstiprināšanā, norādot, ka ļoti būtiska ir informācijas aprite: “Aicinātu Ārlietu ministriju informēt Ārlietu komisiju par noformulētajām Latvijas pozīcijām starptautisko institūciju balsojumiem. Jautājumi, piemēram, ANO Ģenerālās asamblejas dienaskārtībā visbiežāk nonāk savlaicīgi, kas dod iespēju tos izskatīt arī Ārlietu komisijā un apsvērt, vai konkrētajos gadījumos nepieciešams apsvērt arī Saeimas redzējumu.” Ārlietu komisijas priekšsēdētājs arī aicināja plašāk skaidrot Latvijas pozīcijas sabiedrībai un nodrošināt, ka visa informācija par Latvijas balsojumiem starptautiskajās organizācijās ir brīvi pieejama.

Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs norādīja, ka ikdienas darbs ANO un citās starptautiskajās organizācijās no Latvijas puses balstās uz jau pieņemtajiem Saeimas lēmumiem, normatīvajiem aktiem un tiesu lēmumiem: Saeimas iesaiste starptautisko institūciju darbā izpaužas ar Saeimas rezolūcijām, ar tās balsojumiem par konvencijām.

Pārrunājot trešdien, 19. decembrī, notikušo balsojumu par ANO Globālo migrācijas paktu, Ārlietu ministrijas pārstāvji informēja, ka Latvija balsojumā atturējusies. Balsojuma pamatojums izrietējis no Saeimas rezolūcijas saturā ietvertajiem punktiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā