Saeima sanāks uz rudens sesijas noslēguma sēdi

(19.12.2018.)

Saeima ceturtdien, 20.decembrī, pulcēsies uz šī gada rudens sesijas noslēguma sēdi, un tajā paredzēts izskatīt 80 darba kārtībā iekļautos jautājumus. 

Galīgajā lasījumā rīt plānots lemt par grozījumiem Velētāju reģistra likumā un pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā. Izmaiņas nepieciešamas, lai vēlētājiem ārvalstīs arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās dotu plašākas iespējas piedalīties vēlēšanās, kā arī nodrošinātu iespēju mainīt vēlēšanu iecirkni. 

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Ārstniecības likumā, lai paredzētu iespēju mediķiem strādāt vairāk virsstundu, nekā to nosaka Darba likums. Tas būs pieļaujams ar ārstniecības personas piekrišanu un tiks apmaksāts pilnā apmērā saskaņā ar Darba likumā noteikto virsstundu apmaksas kārtību. 

Otrajā lasījumā darba kārtībā iekļauti grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā, kas paredz stingrāk uzraudzīt mēslošanas līdzekļu – kālija nitrāta, nātrija nitrāta, kalcija nitrāta, kalcija amonija nitrāta un amonija nitrāta ar augstu slāpekļa saturu – apriti. 

Sēdes darba kārtībā ir vairāki likumprojekti, kuri netika izskatīti 12.Saeimā, tādējādi rīt deputāti lems par to izskatīšanas turpināšanu. To vidū likuma grozījumi, kas paredz iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties; Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts, kas izstrādāts, lai noteiktu referendumu ierosināšanas un norises kārtību pašvaldībās, un grozījums Valsts kontroles likumā par tiesībām lemt par zaudējumu piedziņu. 

Turpināt izskatīt vairākus neizskatītos likumprojektus rosinājis Ministru kabinets. To vidū ir grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz, ka dzīvesvietu elektroniski varēs deklarēt tikai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētā dzīvojamā ēkā, un jaunais Dzīvojamo telpu īres likuma projekts, kas izstrādāts, lai pilnveidotu un precizētu līdzšinējo regulējumu, nodrošinātu līdzvērtīgu īrnieku un izīrētāju pienākumu un tiesību apjomu, kā arī risinātu citus jautājumus īres tiesību jomā.  

Savukārt Juridiskā komisija rosina turpināt strādāt pie Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem, lai pilnveidotu parlamenta darba organizācijas regulējumu, bet Izglītības komisija aicina turpināt darbu pie likumprojekta, kas paredz Latvijas Mazpulkiem nodot īpašumā nekustamo īpašumu Mežaparkā. 

Budžeta komisija lēmusi aicināt Saeimu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut grozījumus Solidaritātes nodokļa likumā, kas paredz nodokļa likmi noteikt 25,5 procentu apmērā, bet Tautsaimniecības komisija lūdz rīt lemt, vai turpināt skatīt grozījumus Iepakojuma likumā par depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam. 

20.decembra sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par Saeimas šī gada rudens sesijas slēgšanu un 2019.gada ziemas sesijas sākšanu. 

Ceturtdien pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde