Publisko izdevumu komisija: jāturpina darbs pie sabiedrisko mediju darbības uzlabošanas

(12.12.2018.)

Lai uzlabotu sabiedrisko mediju darbību, jārisina ar to pārvaldību un uzraudzību saistītie jautājumi, jānodrošina caurskatāma finanšu plūsma, kā arī jāīsteno plānotā sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus. To pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes trešdien, 12.decembrī, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens.

Komisijas sēdē apspriesta sabiedriskā pasūtījuma īstenošanas lietderība un atbilstība sabiedrības interesēm. Deputāti tikās ar Valsts kontroles (VK), Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio (LR) un Kultūras ministrijas (KM) pārstāvjiem, kā arī ar revīzijā iesaistīto eksperti – Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes dekāni Andu Rožukalni.

VK veiktajā NEPLP, LTV un LR revīzijā par 2016. un 2017.gadu secināts, ka sabiedriskā pasūtījuma plānošanā, tā izpildes uzraudzībā un izpildē nepieciešami uzlabojumi, lai nodrošinātu sabiedrības interešu īstenošanu un ekonomisku valsts budžeta līdzekļu izmantošanu. Neskaidrības saskatītas gan sabiedrisko mediju satura, gan finanšu plānošanā, kas liedz iespēju izvērtēt valsts budžeta līdzekļu izlietošanas efektivitāti un ekonomiskumu, norādīja VK.

Savukārt NEPLP darbībā saskatītas pārvaldības problēmas. Būdama visu elektronisko plašsaziņas līdzekļu regulators, tā uzrauga arī pati sevi kā sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāju, uzsvēra VK. Tāpat deputāti tika informēti, ka abi mediji ilgstoši darbojušies apstākļos, kad netiek atvēlēts pietiekami daudz līdzekļu ilgtermiņa ieguldījumiem.

Sēdē klātesošie NEPLP un sabiedrisko mediju pārstāvji informēja deputātus, ka VK identificētās problēmas jau pašlaik tiekot aktīvi risinātas. Savukārt KM aicināja Saeimu virzīties tālāk ar plānotajām sabiedrisko mediju pārvaldības un finansēšanas reformām, kurās ietverta arī sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus.

Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti aicināja NEPLP un sabiedriskos medijus VK sniegtos ieteikumus darbības uzlabošanai ieviest 2019.gada laikā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde