Izglītības komisija diskutēs par Neatkarības laukuma konceptuālo attīstību

(11.12.2018.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 12.decembrī, diskutēs par Neatkarības laukuma Rīgā – kādreizējā Jēkaba laukuma – konceptuālo attīstību, īpašu uzmanību veltot jautājumam par iespējamu pieminekļa uzstādīšanu šajā laukumā.

“Sabiedrībā plašu rezonansi izsaukusi iecere Neatkarības laukumā uzstādīt mākslinieka Aigara Bikšes veidotu skulptūru, kurā attēlota roku pacēlusi zeltīta pensionāre. Pastāv pretrunīgi viedokļi par to, vai vieta, kas nes Neatkarības laukuma vārdu, ir piemērota tieši šādam piemineklim, uz ko atbildi meklēsim sēdē, klātesot visām iesaistītajām pusēm,” informē komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Pie Izglītības komisijas ar lūgumu izvērtēt Neatkarības laukuma konceptuālo attīstību vērsies 4.maija Deklarācijas klubs, ko dibinājuši Augstākās padomes deputāti, kas balsoja par neatkarības atjaunošanas deklarāciju 1990.gada 4.maijā un likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” 1991.gada 21.augustā.

Vēstulē Izglītības komisijai 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka raksta, ka kluba biedru ieskatā šāds mākslas darbs nesimbolizē Latvijas valstisko neatkarību, bet tieši pretēji - izrāda pret to attieksmi, kas ietver bezcerību, nabadzību, vīziju, kurā nav nākotnes.

Līdz ar 4.maija Deklarācijas kluba pārstāvjiem sēdē aicināts piedalīties mākslinieks Aigars Bikše, kā arī pārstāvji no Kultūras ministrijas, Rīgas domes, Rīgas domes Pieminekļu padomes, Rīgas pieminekļu aģentūras un Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes.

Izglītības komisijas sēde notiks trešdien, 12.decembrī, pulksten 10.00 komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 16, Rīgā, 407.telpā, un tās darba kārtībā iekļauts arī jautājums par jauna Kultūras centru likuma projektu.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī