Valsts pārvaldes komisija rosina turpināt skatīt pašvaldību apvienošanās procesa un referendumu regulējumu

(11.12.2018.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti otrdien, 11.decembrī, vienojās aicināt Saeimu lemt arī 13.Saeimā turpināt strādāt pie jautājumiem, kas skar vietējās pašvaldības. 

Viens no likumprojektiem, kuru komisija lēma turpināt skatīt, ir grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties.   

Likuma izmaiņas rosinātas, jo pēc administratīvi teritoriālās reformas izveidoti daudzi novadi, kas neatbilst novadu veidošanas kritērijiem un kuros nav spēcīgu attīstības centru, kā arī ir samērā daudz nelielu pašvaldību, kas nespēj patstāvīgi realizēt savas funkcijas. Tāpat reformas rezultātā ir izveidojusies iedzīvotāju skaita ziņā ļoti neviendabīga novadu pašvaldību sistēma, un tas apgrūtina tālāko publiskās pārvaldes pilnveides procesu un atsevišķu valsts pārvaldes funkciju nodošanu pašvaldībām, teikts likumprojekta anotācijā. 

Vēl Valsts pārvaldes komisijas deputāti lēma, ka jāturpina darbs pie Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekta, kas izstrādāts, lai noteiktu pašvaldību referendumu ierosināšanas un norises kārtību. Šādi referendumi plānoti, lai iedzīvotājiem nodrošinātu iespēju piedalīties jautājumu lemšanā pašvaldībā un ietekmēt domes darbu vietējo iedzīvotāju interesēs, iepriekš norādījuši likumprojekta autori Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. 

Saeimas kārtības rullis paredz — ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Iepriekšējās Saeimas likumprojektu izskatīšanu var rosināt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti. Saeima atsevišķi lemj par katru likumprojektu un, ja nolemj turpināt tā izskatīšanu, nosaka atbildīgo komisiju un priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt