Konferencē Saeimā diskutēs par bērnu agrīnu attīstību veicinošu politiku un praksi

(22.11.2018.)

Lai diskutētu par to, kā nodrošināt bērniem vienlīdzīgas attīstības iespējas un mazinātu sociālo nevienlīdzību un atstumtību, Saeimā piektdien, 23.novembrī, notiks konference “Bērnu agrīnu attīstību veicinoša politika un prakse”. Konferenci organizē Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Bērnu labklājības tīkls” un starptautisko bērnu tiesību organizāciju “Eurochild”.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš un Latvijas Bērnu labklājības tīkla valdes priekšsēdētāja Daiga Zaķe.

Bērniem vissvarīgāk saņemt mīlestību un rūpes, un tā tam vajadzētu būt jau no pirmajām dzīves dienām. Tad mūsu bērni būs drošāki, veselāki, laimīgāki. Vislabāk būtu, ja ikviens bērns šīs rūpes un mīlestību saņemtu ģimenē, uzsver I.Mūrniece.

„Bērni ir vissvarīgākais, un tā ir mūsu nākotne. Bērni nevar sevi aizsargāt, tāpēc tas ir jādara pieaugušajiem,” akcentē A.Kaimiņš.

Konferencē plānots runāt par ģimeņu sociālekonomiskajiem apstākļiem un to ietekmi uz bērnu attīstību Latvijā, kā arī atbalstu ģimenēm ar bērniem; ar citu valstu pieredzi iepazīstinās eksperti no Lielbritānijas, Ungārijas, Nīderlandes, Austrijas un Igaunijas.

Konferencē runās Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons, Notingemas Universitātes emeritētais profesors, sociālais epidemioloģists Ričards Vilkinsons (Richard Wilkinson), Ģimeņu, bērnu un jauniešu asociācijas valdes priekšsēdētāja un Sociālo pakalpojumu institūta politikas analītiķe Marija Hercoga (Maria Herczog), Eiropas Komisijas Nodarbinātības, sociālo lietu un iespēju vienlīdzības ģenerāldirektorāta politikas vadītājs Juliuss op de Beke (Julius op de Beke), Labklājības ministrijas pārstāve Viola Korpa, Izglītības iniciatīvu centra projektu vadītāja Kristīne Liepiņa un citi eksperti.

Tāpat konferences dalībniekus ar Austrijas un Igaunijas pieredzi iepazīstinās Austrijas Nacionālā agrīnās intervences centra vadītājas vietniece Mariona Veigla (Marion Weigl) un Igaunijas Veselības veicināšanas nacionālā institūta Ģimeņu un vecāku aprūpes nodaļas vadītāja Li Kasvandika (Ly Kasvandik).

Pēc prezentācijām paredzēta paneļdiskusija par šodienas realitāti un turpmāko virzību.

Konference „Bērnu agrīnu attīstību veicinoša politika un prakse” notiks 23.novembrī pulksten 9.30 Saeimas Baltiešu zālē Jēkaba ielā 6/8. Tās norisei varēs sekot tiešsaistē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv.

Programma

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī