Jānis Vucāns Viļņā: reģiona labklājības dzinējspēks ir Baltijas valstu partnerība

(26.10.2018.)

Baltijas valstu partnerība ir mūsu reģiona attīstības stūrakmens un labklājības dzinējspēks, piektdien, 26.oktobrī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sacīja jaunievēlētais Baltijas Asamblejas (BA) prezidents Jānis Vucāns, aicinot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu deputātus attīstīt arvien ciešāku un plašāku sadarbību.

“Mēs nedrīkstam uztvert Baltijas valstu sadarbību kā pašsaprotamu faktu. Sadarbības nodrošināšana nav nedz viegls, nedz pašsaprotams uzdevums. Lai veicinātu mūsu reģiona izaugsmi, mums jāveic mērķorientēts un nebūt ne viegls ikdienas darbs. Tas savstarpēji papildinošā veidā veicams visās trijās Baltijas valstīs tā, lai no tā rezultātiem labumu gūtu visu triju valstu iedzīvotāji. Kamēr mēs aizstāvam kopīgās vērtības, ticību un centienus, mums izdosies vairot drošību un labklājību mūsu Baltijas reģionā,” akcentēja J.Vucāns.

Baltijas valstu parlamentu sadarbībai 2019.gadā BA izvirzījusi trīs prioritātes. Nākamajā gadā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas deputāti pastiprinātu uzmanību veltīs jautājumam par visaptverošu drošības un aizsardzības izpratni, kā arī Baltijas valstu un Eiropas enerģētikas, transporta un infrastruktūras starpsavienojumu attīstīšanai. Kā prioritāra izcelta arī reģiona izaugsmes un konkurētspējas veicināšana.

Noslēdzot Viļņā notiekošo BA 37.sesiju, parlamentārieši pieņēma BA rezolūciju. Tajā izcelts, ka cieša Baltijas valstu reģionālā sadarbība ir garantija tam, ka Baltija kļūs par politiski un ekonomiski spēcīgu un vienotu reģionu, kā arī tā sniedz praktiskus ieguvumus visu valstu iedzīvotājiem.

Rezolūcijā Baltijas valstu parlamenti, valdības un Baltijas Ministru padome aicināta uz ciešāku sadarbību, ietverot konkrētas rekomendācijas par pasākumu savstarpēju koordināciju dažādās jomās. Tās aptver sadarbību drošības un aizsardzības jomā, tostarp aicinot izstrādāt reģionālās drošības stratēģiju, kā arī izveidot Baltijas valstīs NATO spēku štābus un turpināt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sarunas par kopējiem militārajiem iepirkumiem.

2019.gadā BA prezidējošā valsts būs Latvija, un nākamā BA sesija notiks 2019.gada 28. un 29.novembrī Latvijas galvaspilsētā Rīgā. BA prezidenta amatā piektdien ievēlēts līdzšinējais BA viceprezidents, Latvijas delegācijas vadītājs J.Vucāns, kurš pienākumus pildīs vienu gadu.


Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674901819728
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā