Eiropas Parlamenta vēlēšanās iepriekš balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī

(25.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 25.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, un turpmāk iepriekšēju balsošanu vēlēšanās klātienē plānots nodrošināt jebkurā vēlēšanu iecirknī. 

Vēlētāji iepriekš - triju dienu laikā pirms vispārējās vēlēšanu dienas - varēs balsot jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. Tas būs iespējams, ja vēlēšanu iecirknis, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs ir reģistrēts, un vēlēšanu iecirknis, kurā vēlētājs būs izvēlējies balsot, savstarpēji spēs nodrošināt vēlētāju sarakstu elektronisku datu apmaiņu. 

Iepriekšējā balsošanā jebkurā iecirknī vēlēšanu komisijām savstarpēji būs jāpārliecinās, ka vēlētājs jau nav nobalsojis, kā arī jānodrošina iespēja vēlētāju izslēgt no saraksta, kur tas reģistrēts, un iekļaut tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kurā vēlētājs ieradies. 

Līdz šim vēlētājs iepriekš balsot varēja tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā bija reģistrēts. 

Ar grozījumiem arī plānots nodrošināt plašākas iespējas piedalīties EP vēlēšanās tiem vēlētājiem, kuri atrodas ārvalstīs. Šie vēlētāji varēs balsot attiecīgajā ārvalstī izvietotajā vēlēšanu iecirknī. Iepriekš, uzturoties ārvalstīs, vēlēšanās varēja piedalīties, balsojot pa pastu vai iepriekšējā balsošanā kādā no iecirkņiem Latvijā. 

Likuma izmaiņas rosinājusi Centrālā vēlēšanu komisija, lai, pilnveidojot vēlēšanu procesu, vēlētājiem nodrošinātu plašākas iespējas piedalīties vēlēšanās.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde