Saeima galīgajā lasījumā lems par atvieglotām valsts valodas prasībām Rīgas Ekonomikas augstskolas rektoram

(24.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 25.oktobrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Rīgas Ekonomikas augstskolas likumā, kas paredz atvieglot valsts valodas prasības augstskolas personālam, tostarp rektoram. Plānots, ka rektoram latviešu valoda būs jāprot un jālieto tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu pildīšanai, vai arī augstskolai būs jānodrošina tulkojums valsts valodā. 

Tāpat galīgajā lasījumā plānots izskatīt jauno Administratīvās atbildības likuma projektu, kas, aizstājot līdzšinējo Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, paredz būtiskas izmaiņas administratīvo pārkāpumu izskatīšanā. 

Izskatīšanai trešajā lasījumā sagatavoti arī grozījumi likumā “Par tiesu varu”, kas nepieciešami, lai mazinātu izpildvaras ietekmi uz tiesnešu karjeras jautājumiem un stiprinātu Tieslietu padomes lomu. 

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par grozījumiem likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Ar izmaiņām plānots noteikt, ka valsts amatpersona savu amatu varēs brīvi savienot ar amatu arodbiedrībā. 

Vēl izskatīšanai galīgajā lasījumā darba kārtībā ir Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma grozījumi, ar kuriem plānots iepriekšēju balsošanu vēlēšanās klātienē nodrošināt jebkurā vēlēšanu iecirknī. 

Tāpat deputāti trešajā – galīgajā – lasījumā skatīs grozījumus Iepakojuma likumā. Tie nepieciešami, lai no nākamā gada 1.janvāra tirdzniecības vietās varētu ierobežot bezmaksas plastmasas maisiņu izsniegšanu patērētājiem. 

Lai Ministru kabinetam dotu uzdevumu noteikt, kādos gadījumos pārtiku varēs izplatīt arī pēc derīguma termiņa beigām, Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā. 

Vēl dienaskārtībā galīgajā lasījumā ir jauns likuma projekts, kas paredz Jēkaba laukumu Rīgā pārdēvēt par Neatkarības laukumu. 

Otrajā lasījumā deputātiem būs jāskata izmaiņas pašvaldību likumā, kas paredz pašvaldībām dot iespēju izdot informatīvus izdevumus, savukārt pirmajā lasījumā rītdien plānots izskatīt likumprojektu, kas Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai paredz nodot nekustamo īpašumu Rīgā, Bruņinieku ielā 33. 

Lai Latvijā varētu ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam, rītdien pirmajā lasījumā Saeimai būs jālemj par grozījumiem Iepakojuma likumā. 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi sēdes darba kārtībā iekļaut paziņojumu par administratīvi sodītiem deputātiem laika posmā no šī gada aprīļa līdz 22.oktobrim. 

Saeimas 25.oktobra sēdes darba kārtībā ir 28 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem