Saeima konceptuāli atbalsta Baltijas valstu līguma par kvalifikāciju automātisku atzīšanu ratificēšanu

(11.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 11.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību līgumu par kvalifikāciju, kas saistītas ar augstāko izglītību, automātisku akadēmisko atzīšanu. Līgums paredz atvieglotu formālās izglītības dokumentu savstarpējās atzīšanas procedūru. 

Līguma projekts paredz veicināt kvalifikāciju, kas saistītas ar augstāko izglītību, savstarpēju atzīšanu akadēmiskiem mērķiem, kā arī veicināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas informācijas apmaiņu par katras valsts izglītības sistēmu. Līgums attieksies uz tām kvalifikācijām, kas saistītas ar augstāko izglītību un kas ietvertas līguma pielikumā esošajā salīdzināmības tabulā un piešķirtas Baltijas valstīs pēc līguma spēkā stāšanās. Šādas kvalifikācijas bez papildu formalitātēm tiks automātiski uzskatītas par salīdzināmām ar tāda paša līmeņa kvalifikācijām citā Baltijas valstī saskaņā ar salīdzināmības tabulu, norādīts likuma projekta anotācijā. 

Sagaidāms, ka līgums veicinās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas akadēmisko mobilitāti, teikts likumprojekta anotācijā. 

2017.gadā Latvijā studēja 155 studenti, kuri iepriekšējo izglītību ieguvuši Lietuvā, un 74 studenti, kuri iepriekšējo izglītību ieguvuši Igaunijā. Savukārt Igaunijā aizvadītajā akadēmiskajā gadā studēja 118 studenti, kuru mītnes valsts ir Latvija, bet Lietuvā bija 124 šādu mūsu valsts studentu.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā