Saeima konceptuāli atbalsta reabilitējamo personu loka paplašināšanu

(11.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 11.oktobrī, atbalstīja grozījumus likumā “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju”, kas paredz paplašināt likumā noteikto reabilitējamo personu loku. 

Ar grozījumiem paredzēts attaisnot ne tikai nelikumīgi notiesātos, bet arī personas, kas nogalinātas vai citādi represētas bez tiesiska ietvara, mirušas represiju rezultātā, tiesātas bez pierādījumiem un tiesībām uz aizstāvību, kā arī tiesātas kara tribunālos, teikts likumprojektā.   

Tāpat likumprojekts paredz reabilitēt Latvijas Republikas okupācijas laikā Latvijas teritorijā PSRS nelikumīgi represētos bijušos Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas pilsoņus. 

Likumprojekta anotācijā tā autori atzīmē, ka Latvijas Republikas Augstākā padome likumu “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju” pieņēma 1990.gada 3.augustā – laikā, kad Latvijas teritorijā vēl atradās PSRS Bruņoto spēku daļas un darbojās Valsts Drošības komiteja. Līdz ar to, lai nodrošinātu tūlītēju reabilitācijas procesa uzsākšanu, plašāku reabilitējamo personu loku tobrīd nebija iespējams noteikt. 

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta