Lolita Čigāne: Latvijas ieguldījums Eiropas robežu apsardzībā tiek augsti novērtēts

(10.10.2018.)

Latvija var pamatoti lepoties ar augstu profesionalitāti robežapsardzības jomā. Mēs sniedzam būtisku ieguldījumu Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras jeb Frontex darbā, tomēr mūsu kapacitāte ir teju izsmelta, trešdien, 10.oktobrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

“Esam saņēmuši daudz komplimentu par ieguldījumu Frontex darbā, Latviju novērtē starptautiskā līmenī. Mums ir vērā ņemama pieredze, vērtīgas zināšanas, un tas savā ziņā Eiropā rosinājis vēlmi saņemt vēl vairāk. Protams, esam gandarīti par atzinīgu novērtējumu, taču mēs nevaram nodrošināt tik daudz papildu personāla,” uzsvēra L.Čigāne.

Eiropas Komisija piedāvājusi jaunu regulu Eiropas Robežu un krasta apsardzes jomā, kas paredz līdz 2020.gadam izveidot pastāvīgu 10 tūkstošu cilvēku operatīvo korpusu ar savu aprīkojumu. Kā deputātiem norādīja Iekšlietu ministrijas pārstāvji, saskaņā ar šo priekšlikumu Latvijai 2020.gadā būtu jānodrošina 30 eksperti darbam ilgtermiņā, bet īstermiņā – 140 speciālisti.

Deputāti, lemjot par Latvijas nacionālo pozīciju 11.-12.oktobrī Luksemburgā plānotajai Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomei, uzsvēra nepieciešamību samazināt piesaistīto ekspertu skaitu, uzsverot, ka Latvija nespēj nodrošināt tik daudz speciālistu.

Šobrīd Frontex organizētajās operācijās no Latvijas iesaistītas 53 amatpersonas. Latvija piedalās kopējās operācijās gan uz ārējām sauszemes, gan ārējām jūras un gaisa robežām un sniedz arī cita veida atbalstu, deputātus informēja Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem