Saeima galīgajā lasījumā lems par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā

(03.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 4.oktobrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā Saeimas balsojumā. Patlaban šis ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā. 

Trešajā lasījumā Saeimas sēdē deputāti vērtēs likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas dokumenti pētniecībai publiski būs pieejami Latvijas Nacionālajā arhīvā. Daļu no tiem arhīvs varēs publicēt savā interneta vietnē. 

Galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems arī par izmaiņām kreditēšanas jomā. Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz samazināt noteiktās kopējās kredīta izmaksas patērētājam, ierobežot izsniegto kredītu apjomu, kā arī mainīt to atmaksas kārtību. 

Izskatīšanai trešajā lasījumā sagatavoti arī grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā un grozījumi vēl trijos ar tiem saistītos likumos, lai pilnveidotu valsts drošības iestāžu regulējumu, nostiprinot dienestu valsts drošības iestādēs kā speciālu dienesta veidu, kas ir atšķirīgs no citiem dienestiem valsts pārvaldē. 

Savukārt, lai pilnveidotu tiesisko regulējumu valsts aizsardzības jomā, Saeimā rīt galīgajā lasījumā paredzēts skatīt grozījumus Nacionālās drošības likumā. Likumā plānots definēt visaptverošas valsts aizsardzības pamatprincipus, kā arī precizēt gadījumus, kad Ministru kabinets ir tiesīgs pieņemt lēmumu par zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju. 

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā vērtēs grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lai noteiktu, ka mazās alkoholisko dzērienu darītavas savu produkciju var ražot tikai no savvaļā augošiem un Latvijas teritorijā esošos dārzos vai dravās iegūtiem augiem. 

Otrajā lasījumā plānots lemt par Pacientu tiesību likuma grozījumiem. Tie paredz, ka pacients e-veselības sistēmā iepriekš varēs pilnvarot citu personu pieņemt lēmumu par piekrišanu viņa ārstēšanai. 

Vēl otrajā lasījumā rīt plānots skatīt grozījumus Iepakojuma likumā, kas paredz no 2019.gada 1.janvāra tirdzniecības vietās ierobežot bezmaksas plastmasas maisiņu izsniegšanu patērētājiem, un grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, lai Ministru kabinets varētu noteikt, kādos gadījumos pārtiku var izplatīt arī pēc derīguma termiņa beigām. 

Konceptuāli Saeimai rītdien būs jālemj par Kultūras centru likuma projektu. Jauns likums izstrādāts, lai noteiktu kultūras centru statusu Latvijā un nodrošinātu to darbības nepārtrauktību un attīstības iespējas. 

Lai varētu noteikt, ka eID karte ir obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, pirmajā lasījumā plānots skatīt grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā. Pase plānota kā izvēles personu apliecinošs vai kā ceļošanas dokuments.  

Izskatīšanai komisijās rītdien plānots nodot vairākus jaunus likumprojektus, un to vidū ir grozījumi likumos, lai Latvijā varētu ieviest obligātu depozīta sistēmu atkārtoti lietojamajam un vienreiz lietojamajam dzērienu iepakojumam. 

Darba kārtībā iekļauts arī deputātu pieprasījums ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam par viņa rīcību saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanu. 

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgusi Saeimu rītdien izskatīt arī lēmuma projektu par Fiskālās disciplīnas padomes locekļu apstiprināšanu. 

Saeimas 4.oktobra sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir 29 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde