Lolita Čigāne: sakārtojot vadības un darba organizācijas modeli, spējam uzrādīt labākus rezultātus ES fondu apguvē

(03.10.2018.)

Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju apguve esošajā 2014.-2020.gada plānošanas periodā uzrāda pozitīvas tendences, trešdien, 3.oktobrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

“Pateicoties tam, ka šajā plānošanas periodā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir kļuvusi par centrālo atbalsta un konsultāciju punktu projektu iesniedzējiem, īstenojot vienas pieturas aģentūras principu, ir sasniegti ievērojami labāki rezultāti finansējuma apguvē. Protams, tas nebūtu iespējams arī bez pašu projektu iesniedzēju pašdisciplīnas un ciešas sadarbības ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru,” sacīja L.Čigāne, komisijas vārdā paužot gandarījumu par vērojamo progresu.

Kā vēsta Finanšu ministrijas apkopotā informācija, valsts budžeta ieņēmumos no Eiropas Komisijas jau saņemti 574,6 miljoni eiro. Iesniegto projektu skaits, salīdzinot ar situāciju pirms gada, audzis par teju 22 procentiem, apstiprināto projektu skaits palielinājies par 18 procentiem, bet projektu līgumu skaits – teju par 20 procentiem.

Šogad ES fondu projektu ieviešana ir ievērojami dinamiskāka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, deputātiem uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāvji.

Deputāti pauda atzinību, ka ES fondu lielo infrastruktūras projektu realizēšanas uzraudzībā aktīvi iesaistās nevalstiskā sektora pārstāvji.

Viens no šādiem piemēriem ir Skanstes tramvaja līnijas projekts, kur jāizceļ organizācijas „Sabiedrība par atklātību – Delna” veikums. Tas ir konstruktīvas sadarbības piemērs atvērtai un caurskatāmai projekta īstenošanai, kas nes būtisku sabiedrisko labumu, akcentēja L.Čigāne.

Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijai transporta jomā nav ilgtspējīgas vīzijas par to, kā attīstīt videi draudzīgus transporta risinājumus, kas raisa bažas par Latvijas sniegumu klimata mērķu sasniegšanā. Tas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā šodien Eiropas lietu komisijas apstiprinātās pozīcijas gaidāmajai ES Vides ministru padomei, kurā viens no diskusiju jautājumiem būs par oglekļa dioksīda standartu samazināšanu sauszemes transportlīdzekļiem. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt