Publisko izdevumu komisija: “Sadales tīkla” darbības optimizācijai jānes labums patērētājiem

(26.09.2018.)

Veicot “Sadales tīkla” darbības optimizāciju, jādomā ne tikai par to, ka tas būs izdevīgi pašam uzņēmumam, bet arī sabiedrībai, jo par tā sniegtajiem pakalpojumiem maksājam mēs visi, trešdien, 26.septembrī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē uzsvēra tās priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Deputāti komisijas sēdē ar Valsts kontroles, akciju sabiedrības “Sadales tīkls”, Ekonomikas ministrijas un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvjiem sprieda par Valsts kontroles veikto revīziju par “Sadales tīkla” sadales pakalpojumu tarifos iekļauto izmaksu ekonomiskumu.

Veiktās revīzijas mērķis bija pārbaudīt elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifos iekļauto izmaksu ekonomisko pamatotību, kā arī sniegt viedokli, vai tarifu noteikšanas principi nodrošina gan pakalpojumu sniedzēja, gan lietotāju interešu samērošanu. Rezultātā revīzijā secināts, ka pakalpojuma tarifa izmaiņas bijušas “Sadales tīkla” interesēs, savukārt pakalpojuma lietotāju intereses nodrošinātas nepilnīgi.

Valsts kontroles pārstāvji norādīja, ka ne visos gadījumos “Sadales tīkla” tarifos iekļautās izmaksas ir ekonomiski pamatotas, efektīvas, produktīvas, kā arī nepieciešamas sadales pakalpojumu sniegšanai. Tāpat nepieciešams uzlabot uzņēmuma iekšējos procesus, lai nodrošinātu lēmumu pieņemšanas izsekojamību un kontroli, kā arī sniegtu pārliecību par resursu produktīvu izmantošanu.

Uzņēmuma audits pārsvarā veikts par 2015. un 2016.gadu, savukārt 2017.gadā “Sadales tīklā” uzsākta plaša mēroga efektivitātes programma, atzīmēja akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. Viņš uzsvēra, ka daudzas no Valsts kontroles norādītajām problēmām jau bijušas uzņēmuma redzeslokā. Tuvāko gadu laikā plānots būtiski samazināt “Sadales tīkla” operatīvās izmaksas, samazinot darbinieku skaitu par vairāk nekā 800 cilvēkiem, kā arī transporta vienības par vairāk nekā 400. Tāpat plānots slēgt vairāk nekā 20 uzņēmuma dislokācijas vietas, informēja S.Jansons.

Publisko izdevumu un revīzijas komisija lūdza gan Valsts kontroli, gan “Sadales tīklus” 2019.gada sākumā atkārtoti informēt deputātus par “Sadales tīkla” darbības izmaiņām un optimizācijas gaitu, kā arī sagatavot informāciju par provizoriskajiem ietaupījumiem.

 

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt