Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par pensiju piemaksu indeksēšanu

(26.09.2018.)

Saeima ceturtdien, 27.septembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus skatīs pensiju likuma grozījumus, kas paredz straujāku pensiju pieaugumu vairākām pensionāru grupām. 

Tāpat kā steidzamus galīgajā lasījumā Saeima skatīs iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumus, kas pensijām paredz neapliekamā minimuma pieaugumu arī 2021.gadā. 

Galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt arī par izmaiņām Valsts Kultūrkapitāla fonda likumā, kas paredz mainīt līdzšinējo fonda finansēšanas modeli, un grozījumiem Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā, lai paredzētu iespēju plašākam lokam radošo personu pieteikties un saņemt atbalsta stipendijas gadījumos, kad netiek gūti ienākumi. 

Vēl galīgajā lasījumā deputāti skatīs Rīgas Latviešu biedrības nama likumprojektu, kura mērķis ir veicināt biedrības nama saglabāšanu un attīstību, kā arī reglamentēt tā uzturēšanu un izmantošanu. 

Trešajā lasījumā Saeima lems arī par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz tiesības žurnālistiem sabiedrības informēšanas nolūkā iepazīties ar krimināllietas materiāliem pēc kriminālprocesa pabeigšanas un galīgā nolēmuma stāšanās spēkā. 

Savukārt otrajā lasījumā deputāti vērtēs grozījumus Krimināllikumā, kas paredz piemērot kriminālatbildību par krimināllietas materiālos esošās informācijas nelikumīgu izpaušanu. 

Otrajā lasījumā plānots lemt arī par likuma grozījumiem, kas paredz tiesības diplomātisko pasi saņemt arī Satversmes tiesas tiesnešiem un Augstākās tiesas priekšsēdētājam. 

Pirmajā lasījumā rītdien plānots lemt par izmaiņām Dokumentu legalizācijas likumā un Notariāta likumā, kas paredz publisku dokumentu legalizācijas ar apliecinājumu (apostille) funkciju nodot izpildei arī zvērinātiem notāriem, tā paplašinot pakalpojuma pieejamību. 

Rīt Saeimas sēdes darba kārtībā ir arī deputātu pieprasījums Ministru prezidentam Mārim Kučinskim par Sabiedrības integrācijas fonda un Open society foundations finansētajiem biedrības “Papardes Zieds” interešu aizstāvības pasākumiem Izglītības likuma 10.1 panta atcelšanai. 

Saeimas sēdē izskatīšanai komisijās plānots nodot vairākus jaunus likumprojektus. To vidū ir likuma grozījumi, kas paredz pilnveidot un papildināt spēkā esošo regulējumu Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas jomā. 

Tāpat Saeimai būs jālemj, vai tālāk virzīt grozījumus Izglītības likumā, kas saistīti ar valsts sociālo atbalstu speciālās izglītības, pirmsskolas izglītības un sporta pedagogiem. 

Saeimas 27.septembra sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir 22 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt