Ināra Mūrniece Baltu vienības dienā Jelgavā: mums jāsargā savs valstiskums

(22.09.2018.)
Galerija

Latviešiem un lietuviešiem, vienīgajām baltu tautām pasaulē, savas kultūras jākopj un jāsargā. Tāpat kā jāsargā mūsu brīvība un neatkarība, kopīgi plecu pie pleca stiprinot mūsu valstu drošību un aizsardzību. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sestdien, 22.septembrī, piedaloties Baltu vienības dienas svinībās Jelgavā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka šogad Baltu vienības dienas svinības ir īpašas – tās notiek Latvijas un Lietuvas valstu neatkarības simtgades zīmē. Abām mūsu tautām ir liela laime svinēt savas valsts simto jubileju. Un tikpat liels pienākums arī turpmāk atbalstīt vienai otru, sadarboties mūsu cilvēku labā. Lepoties un turēt godā mūsu kultūru, mūsu valstu brīvību un neatkarību.

Baltu vienības diena ir sakritusi ar vēl vienu izcilu vēsturisku notikumu – Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīti, teica I.Mūrniece, uzsverot, ka tā ir ne tikai visskaistākā dāvana mūsu valstīm to simtajā dzimšanas dienā, bet arī spēcīgs iedrošinājums visiem Baltijas reģiona cilvēkiem. Pāvests ar savu klātbūtni stiprina mūsu neatkarības un brīvības apziņu.

I.Mūrniece, atklājot piemiņas plāksni Jelgavas ģimnāzijas audzēkņiem, lietuviešiem K.Bizauskam, V.Mironam, J.Smilgevičam un A.Smetonam, kuri kļuva par Lietuvas valstsvīriem un 1918.gada 16.februārī Viļņā parakstīja Lietuvas neatkarības aktu, atzīmēja, ka tautas atmodas ceļš 19.gadsimtā lietuviešiem bija daudz smagāks nekā latviešiem. “Cariskā Krievija brutāli piespieda lietuviešus atteikties no dzimtās valodas, un Jelgavas ģimnāzija Lietuvas jauniešiem kļuva par vienīgo cerību bāku. Šī mūsu palīdzīgās rokas sniegšana vairāk satuvināja abas mūsu tautas,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja Jelgavā piedalījās arī piemiņas plāksnes atklāšanā par godu katoļu mācītājam, prelātam Kazimiram Jasenam. “Tādas izcilas personības kā Kazimirs Jasens uztur mūsu morālo spēku un ticību savai valstij. Novēlu mums visiem gūt iedvesmu no šādiem izciliem cilvēkiem, būt stipriem un saliedētiem atbildībā par saviem līdzcilvēkiem un savām neatkarīgajām valstīm - Latviju un Lietuvu,” teica I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja izteica vissirsnīgāko pateicību Jelgavas pilsētas mēram Andrim Rāviņam par viesmīlīgo uzņemšanu.

Baltu vienības dienā piedalījās abu valstu parlamentu sadarbības grupas un deputāti. No Saeimas pasākumos Jelgavā piedalījās Lolita Čigāne, Guntis Kalniņš, Romualds Ražuks, Veiko Spolītis, Mārtiņš Šics, Zenta Tretjaka un Jānis Vucāns.

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. Kopš 2000.gada Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri – noteicis par oficiālu un atzīmējamu atceres dienu.

Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Lietuvas pilsētā Palangā, bet 2016.gadā to svinēja Liepājā, Latvijā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt