Saeimas priekšsēdētāja un deputāti piedalīsies Baltu vienības dienas svinībās

(21.09.2018.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un parlamenta deputāti sestdien, 22.septembrī, piedalīsies Baltu vienības dienas svinībās, kas šogad norisināsies Jelgavā.

Baltu vienības dienas svinīgo pasākumu, kas Hercoga Jēkaba laukumā notiks pulksten 10.00, atklās I.Mūrniece, Lietuvas parlamenta Starpparlamentārās grupas ar Latviju vadītājs Ķēstutis Mašulis (Kęstutis Masiulis) un Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Pēc tam Latvijas un Lietuvas parlamentārieši piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Jāņa Čakstes pieminekļa.

Saeimas priekšsēdētāja un deputāti piedalīsies arī piemiņas plāksnes, kas veltīta Jelgavas vīriešu ģimnāzijas audzēkņiem lietuviešiem, kuri 1918.gada 16.februārī parakstīja Lietuvas Neatkarības aktu, svinīgajā atklāšanā pie Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja. Savukārt pulksten 11.30 muzeja telpās sāksies zinātniskā konference “Kopīgais un atšķirīgais Latvijas un Lietuvas kultūrvēsturē”.

Pēcāk I.Mūrniece un deputāti pie Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu katedrāles atklās piemiņas plāksni prelātam Kazimiram Jasenam.

Pasākuma laikā Jelgavā notiks arī mākslas festivāla “Balti” koka skulptūru grupas “Baltu tautu pasakas” atklāšana, keramikas uguns kvēlskulptūru spīdēšana, etnogrāfisks rituāls “Kāzas” un noslēguma koncerts “No vienas jūras, no viena koka…”.

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 2000.gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri − oficiāli noteica par atzīmējamu atceres dienu. Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Palangā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt