Saeima 2.lasījumā atbalsta VDK dokumentu publicēšanu internetā

(20.09.2018.)

Daļu no Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem Latvijas Nacionālais arhīvs līdz 2018.gada beigām publicēs savā interneta vietnē. To paredz grozījumi likumā, ko Saeima ceturtdien, 20.septembrī, atbalstīja otrajā lasījumā. 

Lai veicinātu iespēju iepazīt Latvijas okupācijas periodā valdošā totalitārā režīma sekas un tās pārvarētu, nosodītu noziegumus pret cilvēci, genocīdu, kara noziegumus, novērstu totalitārisma atkārtošanās iespēju, veicinātu demokrātisku valsts un sabiedrības attīstību, Latvijas Nacionālais arhīvs savā interneta vietnē šogad publicēs vairākus VDK dokumentus, nosaka plānotie likuma grozījumi. 

Paredzēts, ka starp šogad publicējamajiem dokumentiem būs VDK darbinieku telefongrāmatas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, aģentūras statistiskā un alfabētiskā kartotēka. Pēcāk plānots publicēt arī citus ar VDK darbību saistītus dokumentus. 

Latvijas Nacionālajam arhīvam būs jāveic sistemātiska dokumentu izpēte, atlase un apstrāde, kā arī jāpievieno paskaidrojumi par publicētajiem dokumentiem. Publicētajām ziņām būs informatīvs raksturs, atzīmēts likumprojektā. 

Likumprojekts noteic, ka personas vārds, uzvārds, sociālais stāvoklis, nodarbošanās, etniskā izcelsme, piederība politiskām organizācijām vai arodbiedrībām, kā arī adrese dokumenta sastādīšanas brīdī ir publicējami dati. 

Nosakot VDK dokumentu glabāšanu un izmantošanu, likumprojekts paredz, ka Latvijas Nacionālajā arhīvā bez ierobežojuma būs pieejami tie VDK dokumenti, kuri nesatur informāciju par cietušajiem un trešajām personām, proti, personām, kas nav VDK darbinieki, informatori, valsts un padomju institūciju amatpersonas. 

Savukārt tie VDK un netieši ar VDK saistītie dokumenti, kuri satur informāciju par cietušajiem vai trešajām personām, būs ierobežotas pieejamības dokumenti, kurus varēs izmantot zinātniskās, vēstures vai juridiskās pētniecības nolūkos, akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes, kā arī žurnālistikas vajadzībām, paredz likuma grozījumi. 

Tāpat likumā paredzēts noteikt, ka persona, kura pieprasa informāciju no Latvijas Nacionālā arhīva, ir atbildīga par šīs informācijas, tostarp personas datu, izmantošanu. 

VDK dokumenti ir daļa no nacionālā dokumentārā mantojuma, kas jānodod mūžīgai glabāšanai kā nedalāms kopums un kuriem jābūt publiski pieejamiem pētniecībai Latvijas Nacionālajā arhīvā, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Lai grozījumi likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt