Saeima aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot nelikumīgi ieslodzīto Ukrainas pilsoni, režisoru O.Sencovu

(13.09.2018.)

Saeima ceturtdien, 13.septembrī, pieņēma paziņojumu par Ukrainas pilsoni, režisoru Oļegu Sencovu, kurā nosoda viņa prettiesisko aizturēšanu, kas, pārkāpjot starptautiskās saistības, veikta pretlikumīgi okupētās Krimas teritorijā, kā arī nelikumīgo un politiski motivēto notiesāšanu un ieslodzīšanu. Paziņojumā Saeima aicina Krievijas Federāciju nekavējoties bez nosacījumiem atbrīvot O.Sencovu un pārējos Krievijas prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus. 

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievija O.Sencovu ir notiesājusi Krievijas militārajā tiesā kā Krievijas pilsoni, lai arī O.Sencovs nav atteicies no savas Ukrainas pilsonības un Krievijas pilsonība viņam tikusi uzspiesta. 

Tāpat parlaments dokumentā uzsver, ka pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka pret O.Sencovu aizturēšanas laikā ticis izdarīts pretlikumīgs spiediens – spīdzināšana un necilvēcīga izturēšanās -, lai O.Sencovs atzītu savu vainu viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos, kā rezultātā Krievijas tiesa O.Sencovam piesprieda 20 gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā Sibīrijā. Šāds tiesas process nevar tikt uzskatīts par objektīvu vai taisnīgu, teikts paziņojumā. 

Saeima paziņojumā pauž bažas par O.Sencova katastrofālo veselības stāvokli, viņa badastreikam turpinoties jau vairāk nekā 100 dienas. Tāpat dokumentā norādīts, ka O.Sencovam ir liegta pieeja nepieciešamajai medicīniskajai palīdzībai, kā arī tiek liegts tikties un sazināties ar neatkarīgiem novērotājiem. 

Paziņojumā Latvijas parlaments rosina Krieviju kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli rūpēties par ANO Statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā valstī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā