Gundars Daudze ar Baltkrievijas ārlietu ministru pārrunā iespējas aktivizēt sadarbību tranzīta jomā

(20.07.2018.)
VideoGalerija

Latviju un Baltkrieviju vieno arvien aktīvāka ekonomiskā sadarbība, ko vēlamies vēl vairāk paplašināt. Perspektīvu ciešākiem kontaktiem paver tranzīts un loģistika, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, piektdien, 20.jūlijā, parlamentā tiekoties ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju (Vladimir Makei).

G.Daudze aicināja Baltkrieviju veikt investīcijas un attīstīt uzņēmējdarbību Latvijā, izmantojot speciālo ekonomisko zonu sniegtās priekšrocības. Tāpat Latvijai ir vērtīga pieredze transporta un loģistikas jomā, neaizsalstošas ostas un atbilstoša dzelzceļa infrastruktūra, kas sniedz iespējas palielināt Baltkrievijas kravu apjomu.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs atzīmēja, ka liels attīstības potenciāls saskatāms naftas produktu tranzītā un tranzīta kravu piesaistē caur Baltkrieviju. G.Daudze arī akcentēja, ka Latvija rūpīgi seko industriālā parka “Lielais akmens” attīstībai un šī projekta ietvaros vēlas veicināt sadarbību ar Baltkrieviju, galvenokārt attīstot divvirzienu transporta koridoru no industriālā parka uz Latvijas ostām un atpakaļ.

G.Daudze pauda pārliecību, ka tirdzniecība un ekonomiskie kontakti ir tā joma, kurā ir plašas sadarbības iespējas. Labu pamatu tam dod abu valstu valdību apstiprinātais Rīcības plāns, kurš stājās spēkā dienu iepriekš.

Arī ministrs V.Makejs atzinīgi vērtēja ciešākas ekonomiskās sadarbības iespējas, uzsverot, ka Baltkrievija ir ieinteresēta aktivizēt sadarbību ar Eiropas Savienības (ES) valstīm, īpaši Latviju, dažādojot eksporta tirgus un kravu plūsmas. Kā perspektīvu jomu sadarbībai V.Makejs izcēla informācijas un komunikāciju tehnoloģijas un akcentēja, ka augstu vērtē Latvijas sasniegumus šajā nozarē.

Puses pauda gandarījumu par ciešu politisko dialogu un augsta līmeņa vizīšu apmaiņu gan abu valstu parlamentu, gan valdību līmenī. G.Daudze un V.Makejs pauda vēlmi šādu attiecību dinamiku uzturēt arī nākotnē. 2017.gada oktobrī Saeimas priekšsēdētāja biedra G.Daudzes vizītes laikā Baltkrievijā tika panākta vienošanās par abu valstu parlamentu ekonomisko komisiju regulāru sadarbību. Tikšanās šajā formātā plānota šī gada septembrī, parakstot sadarbības līgumu starp Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju un Baltkrievijas parlamenta abu palātu ekonomikas komisijām.

Amatpersonas apsprieda arī ES-Baltkrievijas sadarbību, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās. Latvija konsekventi atbalsta novērotājvalsts statusa piešķiršanu Baltkrievijai Baltijas jūras parlamentārajā konferencē, apliecināja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Latvijas atbalsts Baltkrievijas sadarbībai ar ES ir ārkārtīgi nozīmīgs, un mēs to novērtējam, pauda ārlietu ministrs.

Ar Baltkrievijas ārlietu ministru V.Makeju tikās arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, Saeimas delegācijas Baltijas jūras parlamentārajā konferencē vadītājs Jānis Vucāns, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, šīs komisijas sekretārs Anrijs Matīss un deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītājs Artūrs Rubiks.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696084005662
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde