Saeima konceptuāli atbalsta brīvā tirgus principa ieviešanu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai

(21.06.2018.)

Saeima ceturtdien, 21.jūnijā, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanā ieviest patērētāju tiešas izvēles principu un tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju deleģēt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK).  

Likuma izmaiņas paredz iespēju personai pašai izvēlēties tehnisko palīglīdzekļu piegādātāju un to saņemt tieši pie pakalpojuma sniedzēja bez valsts iestādes starpniecības. Proti, klients pats varēs izvēlēties, kurš uzņēmums piegādās viņam nepieciešamo riteņkrēslu, protēzi vai ortopēdiskos apavus. 

Norēķināšanās par saņemto pakalpojumu notiks ar klientam izsniegta kupona palīdzību. Tehniskos palīglīdzekļus varēs saņemt uzņēmumos, ar kuriem VDEĀVK būs noslēgusi līgumu par tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu sniegšanu.  

Tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju VDEĀVK plānots nodot no 2019.gada 1.janvāra. Savukārt brīvā tirgus princips tehnisko palīglīdzekļu saņemšanā saskaņā ar likumprojektu tiks ieviests ar 2020.gada 1.janvāri. 

Patlaban spēkā esošā sistēma, kad tehniskos palīglīdzekļus iegādājas publiskā iepirkumā, nenodrošina to ātru un kvalitatīvu iegādi, norāda likumprojekta autori Labklājības ministrijā. 

Cilvēkiem tagad būs iespēja izvēlēties kvalitatīvāko pakalpojumu sniedzēju, bet tas savukārt mudinās uzņēmējus sacensties par klientu piesaisti. Patlaban tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti sniedz Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari”, taču gadiem saņemtās klientu sūdzības un rindas uz pakalpojuma saņemšanu parāda, ka tā nav iespējami efektīvākā sistēma, uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.  

Saeimā atbalstītie grozījumi Sociālo un pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredz arī pilnveidot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus personām ar atkarībām. Rehabilitāciju turpmāk paredzēts nodrošināt arī personām ar procesu atkarībām (piemēram, datoratkarība, azartspēles), kā arī nodrošināt to personām gan institūcijā, gan dzīvesvietā (ambulatori). 

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par vairākiem bērniem ir ienākumu veids, kuru neņem vērā, novērtējot klienta materiālos resursus. Patlaban šāda pieeja ir spēkā attiecībā uz ģimenes valsts pabalstu, bet neattiecas uz minēto piemaksu pie pabalsta. 

Grozījumi Sociālo un pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā Saeimai vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā